Markkinoija

JANSSEN-CILAG

Vaikuttava aine

fentanyyli

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään vaikeiden kipujen hoitoon esimerkiksi syöpätautien yhteydessä.

Annostus

Lääkäri määrää annostuksen. Laastari vaihdetaan 72 tunnin eli kolmen vuorokauden välein.

Lääkkeen ottaminen

Laastari käytetään heti pakkauksen avaamisen jälkeen. Se kiinnitetään puhtaaseen, kuivaan ja karvattomaan ihonkohtaan ylävartalolle tai olkavarteen, lapsille yläselkään. Näin tehdään, jotta lapsi ei pysty irrottamaan laastaria ja esimerkiksi laittamasta sitä suuhunsa. Laastaria ei saa leikata osiin. Tarvittaessa ihokarvat voi leikata, mutta ei ajaa partakoneella ja ihon puhdistaa vedellä, mutta ei saippualla. Ihonkohta ei saa olla ärtynyt eikä sädehoidon vaurioittama. Suojakalvon poistamisen jälkeen laastaria painetaan puolen minuutin ajan kevyesti kämmenellä kiinnityskohdassa. Uusi laastari laitetaan aina eri paikkaan kuin edellinen. Samaa kohtaa voi käyttää uudelleen vasta usean päivän kuluttua. Laastarin kanssa voi käydä suihkussa, kylpeä ja uida, mutta ei saunoa.

Lääkkeen käyttöä ei saa keskeyttää äkillisesti eikä omin päin.

Vaikutustapa

Fentanyyli on morfiinin sukuinen kipulääke, joka vaikuttaa kipuun keskushermoston kautta. Laastarista lääke imeytyy vähitellen ja tasaisesti ihon lävitse verenkiertoon.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat uneliaisuus, huimaus, päänsärky, pahoinvointi, oksentelu ja ummetus. Joskus voi esiintyä myös muita mahavaivoja, allergisia reaktioita, ruokahaluttomuutta, unettomuutta, masentuneisuutta, sekavuutta, aisti- tai tuntoharhoja, vapinaa, huimausta, sydämentykytystä, verenpaineen nousua, hengenahdistusta, lisääntynyttä hikoilua, suun kuivumista, sydämen harvalyöntisyyttä, ahdistuneisuutta, ihon kutinaa tai punoitusta, ihottumaa, lihaskouristuksia, virtsaamiskyvyttömyyttä, väsymystä, ääreisosien turvotusta, voimattomuutta, huonovointisuutta tai viluisuutta. Fentanyylin vaarallisin haittavaikutus on hengityksen lamaantuminen. Alkoholi ja keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet voimistavat laastarin haitallisia vaikutuksia, joten niitä ei saa käyttää samanaikaisesti ilman lääkärin ohjeistusta.

Voi heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Lääkettä käytetään raskauden aikana vain poikkeustapauksissa. Imettäminen on lopetettava hoidon ajaksi ja vähintään 72 tunnin ajaksi laastarin poistamisen jälkeen.

Säilytys

Säilytä alkuperäisessä suojapussissa. Herkkä valolle.
Tämä lääkevalmiste ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Durogesic on läpikuultava, suorakulmainen depotlaastari, jossa on pyöristetyt kulmat. 
Laastareissa on seuraavat merkinnät värillisellä musteella:

Durogesic 12 mikrog/tunti 
Depotlaastarin pinta-ala on 5,25 cm2. Depotlaastariin on painettu oranssilla painomusteella värillinen reunus ja teksti ”Durogesic 12 µg fentanyl/h”. 
Durogesic 25 mikrog/tunti 
Depotlaastarin pinta-ala on 10,5 cm2. Depotlaastariin on painettu punaisella painomusteella värillinen reunus ja teksti ”Durogesic 25 µg fentanyl/h”. 
Durogesic 50 mikrog/tunti 
Depotlaastarin pinta-ala on 21,0 cm2. Depotlaastariin on painettu vihreällä painomusteella värillinen reunus ja teksti ”Durogesic 50 µg fentanyl/h”. 
Durogesic 75 mikrog/tunti 
Depotlaastarin pinta-ala on 31,5 cm2. Depotlaastariin on painettu sinisellä painomusteella värillinen reunus ja teksti ”Durogesic 75 µg fentanyl/h”. 
Durogesic 100 mikrog/tunti 
Depotlaastarin pinta-ala on 42,0 cm2. Depotlaastariin on painettu harmaalla painomusteella värillinen reunus ja teksti ”Durogesic 100 µg fentanyl/h”.

Hinta ja pakkaustiedot