Markkinoija

IPSEN

Vaikuttava aine

botuliinitoksiini (tyyppi A)

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kasvojen, pään ja kaulan alueella sijaitsevien voimakkaiden lihasjännitysten laukaisuun, sekä CP-vammaan liittyvän jäykkyyden hoitoon, sekä myös jatkuvan ja vakavan kainaloiden liikahikoilun ja selkäydinvammasta tai MS-taudista johtuvan virtsanpidätyskyvyttömyyden hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Terveydenhuollon ammattilainen annostelee lääkkeen ruiskeena tarkoin valittuihin paikkoihin.

Vaikutustapa

Lääke lamauttaa paikallisesti lihaksen, joka on sairaalloisesti jatkuvassa supistustilassa. Tällaista esiintyy mm. silmäluomissa, kasvojen alueella ja niskan lihaksissa. Lääke alkaa vaikuttaa muutaman päivän kuluessa, ja vaikutus kestää useita viikkoja tai kauemminkin. Hoidon voi tarvittaessa uusia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen haittavaikutukset riippuvat mm. pistoskohdasta. Yleisimmät haittavaikutukset ovat voimattomuus, väsymys, influenssan kaltaiset oireet, injektiokohdan kipu/mustelmat, hengenahdistus, raajakipu, nielemisvaikeudet, kaatuminen, lihasheikkous, kävelyvaikeudet, virtsanpidätyskyvyttömyys, ihottuma, päänsärky, huimaus, kasvohermohalvaus, näön hämärtyminen, näöntarkkuuden heikkeneminen, ääntöhäiriöt, kuiva suu, jäykkyys, virtsatieinfektio, ummetus, verivirtsaisuus, erektiohäiriö, kuume, kasvohalvaus, silmäluomen roikkuminen, kaksoiskuvat, silmäluomien turvotus, kipu hartiaseudussa, käsivarren yläosassa tai niskassa, olkapään ja pohkeen lihaskipu.

Potilaan on hakeuduttava heti lääkäriin, jos ilmenee nielemis-, puhe- tai hengityshäiriöitä.

Lääke voi aiheuttaa voimattomuutta, lihasheikkoutta, huimausta ja näköhäiriöitä, jotka voivat vaikuttaa ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana, ellei lääkäri pidä tätä välttämättömänä. Myöskään käyttöä imetyksen yhteydessä ei suositella.

Säilytys

DYSPORT injektiokuiva-aine, liuosta varten 300 U

Säilytä avaamattomat injektiopullot jääkaapissa (2 °C – 8 °C). Ei saa jäätyä.

DYSPORT injektiokuiva-aine, liuosta varten 500 U

Säilytä avaamattomat injektiopullot jääkaapissa (2 °C – 8 °C). Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Valkoinen kylmäkuivattu liuotettava jauhe.

Hinta ja pakkaustiedot