Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

efavirentsi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään aikuisten ja yli 3 kk vanhojen, yli 3,5 kg painavien lasten HIV-infektion hoitoon yhdessä muiden HIV-lääkkeiden kanssa. 

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä kerran päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Suositellaan otettavaksi tyhjään vatsaan; jos otetaan ruoan kanssa, haittavaikutuksia voi ilmetä enemmän. Tulisi ottaa illalla ennen nukkumaan menoa. Jos ilmenee nivelsärkyä ja -kipua, niveljäykkyyttä tai liikkumisvaikeuksia, otettava yhteyttä lääkäriin.

Vaikutustapa

Immuunikatovirus eli HI-virus aiheuttaa HIV-infektion. Efavirentsi on viruslääke, joka kuuluu käänteiskopioija-nimisen entsyymin estäjiin. Efavirentsi estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (käänteiskopioijan) toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on ihottuma. Joskus saattaa esiintyä myös maksa-arvojen ja veren rasva-arvojen muutoksia, unihäiriöitä, ahdistuneisuutta, masennusta, liikehäiriöitä, tarkkaavaisuushäiriöitä, huimausta, päänsärkyä, uneliaisuutta, mahaoireita, kutinaa ja väsymystä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Hoidon aikana ja 12 viikkoa hoidon jälkeen käytettävä luotettavaa raskauden ehkäisyä. Hormonaalisen ehkäisyn (esim. ehkäisytablettien) lisäksi käytettävä esim. estemenetelmää. HI-virusta sairastavan naisen ei pitäisi imettää, ettei virus tartu vauvaan maidon välityksellä.

Säilytys

Lääke ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Keltainen, kalvopäällysteinen, kapselinmuotoinen (9,6 x 19,2 mm) tabletti, jossa on jakouurre molemmilla puolilla. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot