Markkinoija

TAKEDA

Vaikuttava aine

lisdeksamfetamiini

Käyttötarkoitus

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön (ADHD) hoito yli 6-vuotiailla lapsilla ja aikuisilla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos otetaan kerran päivässä aamuisin. Voidaan ottaa ruokailusta riippumatta. Niellään kokonaisena tai kapseli voidaan avata ja liuottaa koko sisältö lasilliseen vettä/appelsiinimehua tai pehmeään ruokaan (esim. jogurtti); sekoitetaan kunnes jauhe hajonnut kokonaan ja nautitaan heti. Liuosta/seosta ei saa säilyttää.

Jos annos unohtuu, seuraava annos otetaan seuraavana päivänä. Ei tulisi ottaa enää iltapäivällä, ettei aiheutuisi unettomuutta.

Vaikutustapa

Deksamfetamiini auttaa aivojen toimintaa. Se tehostaa aivojen tiettyjen aliaktiivisten osien toimintaa. Näin se voi parantaa tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä ja vähentää impulsiivista käyttäytymistä pitkävaikutteisesti.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat vähentynyt ruokahalu, unettomuus, päänsärky, ylävatsakipu, suun kuivuminen ja painon lasku. Joskus voi esiintyä myös mm. psyykkisiä häiriöitä, huimausta, levottomuutta, vapinaa, uneliaisuutta, vatsaoireita, ihottumaa, liikahikoilua, ärtyneisyyttä, väsymystä, kuumetta, silmän mustuaisen laajenemista, sydämentykytystä sekä verenpaineen nousua.

Jos ilmenee mitä tahansa sydänoireita, mielialan muutoksia, psyykkisiä oireita, vihamielisyyttä tai lääkkeen väärinkäyttöön viittaavia oireita, tulee olla yhteydessä lääkäriin.

Haittavaikutuksena esiintyvät huimaus, uneliaisuus ja näköhäiriöt saattavat heikentää ajokykyä sekä kykyä käyttää koneita.

Raskaus ja imetys

Lääkärin harkinnan mukaan raskauden aikana. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Elvanse 20 mg kapseli: kermanvalkoinen läpinäkymätön runko-osa ja kermanvalkoinen läpinäkymätön kansiosa, johon on painettu mustalla musteella merkinnät "S489" ja "20 mg".

Elvanse 30 mg kapseli: valkoinen läpinäkymätön runko-osa ja vaaleanpunainen läpinäkymätön kansiosa, johon on painettu mustalla musteella merkinnät "S489" ja "30 mg".

Elvanse 40 mg kapseli: valkoinen läpinäkymätön runko-osa ja sininen/vihreä läpinäkymätön kansiosa, johon on painettu mustalla musteella merkinnät ”S489” ja ”40 mg”.

Elvanse 50 mg kapseli: valkoinen läpinäkymätön runko-osa ja sininen läpinäkymätön kansiosa, johon on painettu mustalla musteella merkinnät "S489" ja "50 mg".

Elvanse 60 mg kapseli: turkoosinsininen läpinäkymätön runko-osa ja turkoosinsininen läpinäkymätön kansiosa, johon on painettu mustalla musteella merkinnät ”S489” ja ”60 mg”.

Elvanse 70 mg kapseli: sininen läpinäkymätön runko-osa ja vaaleanpunainen läpinäkymätön kansiosa, johon on painettu mustalla musteella merkinnät "S489" ja "70 mg".

Yhden kapselin pituus on noin 16 mm ja leveys 6 mm.

Hinta ja pakkaustiedot