Markkinoija

KRKA

Vaikuttava aine

emtrisitabiini, tenofoviiri

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään HIV-infektion hoito yhdessä muiden HIV-lääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä yksi tabletti kerran vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan ruoan kanssa. Jos on nielemisvaikeuksia, lääke voidaan liuottaa n. 100 ml:n vettä, appelsiinimehua tai viinirypälemehua ja juoda välittömästi. Jos annos unohtuu ottaa ja kulunut  alle 12 tuntia, se otetaan mahdollisimman pian ja jatketaan normaalin annosaikataulun mukaan. Jos kulunut yli 12 tuntia, unohtunut annos jätetään väliin. Jos potilas oksentaa 1 tunnin kuluessa tabletin ottamisesta, otetaan uusi tabletti. Jos kulunut yli 1 tunti, ei oteta uutta annosta. Jos ilmenee nivelsärkyä ja -kipua, niveljäykkyyttä tai liikkumisvaikeuksia, otettava yhteyttä lääkäriin.

Vaikutustapa

Lääke sisältää kahta vaikuttavaa ainetta. Emtrisitabiini kuuluu nukleosidisiin käänteiskopioijaentsyymin estäjiin (NRTI) ja tenofoviirialafenamidi kuuluu nukleotidisiin käänteiskopioijaentsyymin estäjiin (NtRTI). Ne estävät viruksen lisääntymistä, jolloin HI-virusten määrä elimistössä vähenee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, huimaus, mahavaivat, ihottuma ja voimattomuus. Joskus saattaa esiintyä myös allergisia reaktioita, muutoksia veren sokeri- ja rasva-arvoissa, unettomuutta, epänormaaleja unia, maksa-arvojen muutoksia, ihottumaa, kutinaa, ihon värjäytymistä ja kipua.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Ei pidä käyttää imetyksen aikana, ja HIV-infektion saanut nainen ei saisi imettää, koska virus voi tarttua äidinmaidon mukana lapseen.

Säilytys

Läpipainopakkaukset

Säilytä alle 30°C.

Säilytä alkuperäisessä läpipainopakkauksessa, herkkä kosteudelle ja valolle.

HDPE-purkki

Säilytä alle 30°C.

Pidä purkki tiiviisti suljettuna, herkkä kosteudelle ja valolle.

Ulkonäkö

Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Krka kalvopäällysteiset tabletit ovat sinisiä, soikeita, kaksoiskuperia kalvopäällysteisiä tabletteja, joiden mitat ovat 20 mm x 10 mm.

Hinta ja pakkaustiedot