Markkinoija

GILEAD

Vaikuttava aine

emtrisitabiini

Käyttötarkoitus

HIV-infektion hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Kapseli niellään nesteen kera aterian yhteydessä tai tyhjään vatsaan.

Vaikutustapa

Immuunikatovirus eli HI (= Human Immunodeficiency) -virus aiheuttaa HIV-infektion. Emtrisitabiini estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (käänteiskopioijan) toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, ripuli, pahoinvointi sekä lihaskivut ja -heikkous. Lisäksi voi ilmetä huimausta, heikotusta, univaikeuksia, epänormaaleja unia, oksentelua, vatsavaivoja tai ihottumaa.

Emtrisitabiinilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Tämän takia kaikkien muiden lääkkeiden käytöstä on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Naisten tulee välttää raskaaksi tulemista lääkityksen aikana ja 12 viikon ajan sen jälkeen. Mahdollisen raskauden aikana lääkäri harkitsee lääkkeen käytön tapaus kerrallaan. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Ei erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä alle +25°C.

Ulkonäkö

Kapselin alaosa on valkoinen ja läpinäkymätön ja yläosa on vaaleansininen ja läpinäkymätön. Koko 19,4 mm x 6,9 mm. Kapselin yläosassa on merkintä "200 mg" ja alaosassa"GILEAD" ja [Gileadin logo] mustalla.

Hinta ja pakkaustiedot