Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

lamivudiini (3TC)

Käyttötarkoitus

Aikuisten ja yli kolmen kuukauden ikäisten lasten ja nuorten HIV-infektion hoito yhdessä muiden HIV-lääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan ruokailusta riippumatta, ja tabletit mieluiten murskaamatta. Jos tabletteja ei pysty nielemään, ne voi murskata ja sekoittaa pieneen määrään ruokaa tai juomaa. Sekoittamisen jälkeen annos otetaan välittömästi.

Vaikutustapa

Immuunikatovirus eli HI (= Human Immunodeficiency) -virus aiheuttaa HIV-infektion. Lamivudiini estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (käänteiskopioijan) toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä päänsärkyä, nenäoireita, mahavaivoja, väsymystä, lihas- ja nivelkipuja, unettomuutta, kuumetta, sairaudentunnetta, yskää, ihottumaa tai hiustenlähtöä.

Jos ilmenee nivelsärkyä ja -kipua, nivelten jäykkyyttä tai liikkumisvaikeuksia, on otettava yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. HIV-infektion saanut nainen ei saa imettää, koska virus voi tarttua äidinmaidon mukana lapseen.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C.

Ulkonäkö

Epivir 150 mg kalvopäällysteiset tabletit: Valkoinen, timantinmuotoinen, jakouurteinen tabletti, jossa molemmilla puolilla kaiverrus ‘GX CJ7’.

Epivir 300 mg kalvopäällysteiset tabletit: Harmaa, timantinmuotoinen, toisella puolella kaiverrus ‘GX EJ7’

Hinta ja pakkaustiedot