Markkinoija

TAKEDA

Vaikuttava aine

metyylifenidaatti

Käyttötarkoitus

Aktiivisuus- ja tarkkaavaisuushäiriön (ADHD) hoito yli 6-vuotiailla lapsilla ja nuorilla, kun muilla hoitokeinoilla ja tukitoimilla ei ole saatu riittävän hyvää tulosta. Tarve lääkehoitoon arvioidaan yksilökohtaisesti, eikä lääkitystä yleensä jatketa, elleivät oireet ala lievittyä kuukauden käytön jälkeen. Murrosiässä käyttö yleensä lopetetaan.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä aloitetaan pienehköllä annostuksella, jota suurennetaan tarpeen ja haittavaikutusten ilmaantumisen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Kapseli otetaan aamulla ennen aamiaista. Se niellään kokonaisena vesilasillisen kera. Kapselin voi tarvittaessa avata ja sekoittaa sisällön pieneen määrään omenasosetta, joka niellään välittömästi nesteen kera. Kapselia tai sen sisältöä ei saa murskata eikä pureskella. Alkoholia ei tule käyttää hoidon aikana.

Vaikutustapa

Metyylifenidaatti on keskushermostoa stimuloiva aine, joka lisää aktiviteettia tietyissä aivojen osissa, joiden aktiivisuus on liian vähäistä. Se voi parantaa tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä sekä vähentää impulsiivista käyttäytymistä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimpiä haittavaikutuksia ovat unettomuus, hermostuneisuus ja päänsärky. Joskus voi esiintyä myös nenänielun tulehdusta, ruokahalun heikentymistä, psyykkisiä oireita, huimausta, liikehäiriöitä, uneliaisuutta, sydänoireita, kohonnutta verenpainetta, yskää, nielun ja kurkunpään kipua, mahavaivoja, suun kuivumista, nivelkipua, hiustenlähtöä, kutinaa, ihottumaa, kuumetta, painon laskua, verenpaineen ja sydämen sykkeen muutoksia sekä pitkäaikaiskäytössä kasvun hidastumista.

Jos esiintyy poikkeuksellisen pitkään kestäviä tai useasti toistuvia ja kivuliaita erektioita, hakeuduttava heti lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa. Ei pidä käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Equasym Retard 10 mg kapseli: kapselin tumman vihreään läpinäkymättömään kansiosaan on painettu valkoinen merkintä “S544” ja valkoisessa läpinäkymättömässä runko-osassa on merkintä “10 mg” mustalla.
Equasym Retard 20 mg kapseli: kapselin siniseen läpinäkymättömään kansiosaan on painettu valkoinen merkintä “S544” ja valkoisessa läpinäkymättömässä runko-osassa on merkintä “20 mg” mustalla.
Equasym Retard 30 mg kapseli: kapselin punaruskeaan läpinäkymättömään kansiosaan on painettu valkoinen merkintä “S544” ja valkoisessa läpinäkymättömässä runko-osassa on merkintä “30 mg” mustalla.

Hinta ja pakkaustiedot