Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

etanersepti

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään aikuisten ja lasten nivelreuman hoitoon usein yhdessä toisen reumalääkkeen metotreksaatin kanssa. Lisäksi sitä käytetään selkärankareuman ja psoriaasin hoidossa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä annetaan 1-2 lääkeannosta viikossa.

Lääkkeen ottaminen

Lääke pistetään ihon alle. Sen voi pistää itse lääkärin tai hoitajan annettua perusteellisen pistosopastuksen.

Vaikutustapa

Lääke on TNF-alfan estäjä. Tuumori- eli kasvainnekroositekijä (TNF) -nimisen valkuaisaineen määrä on lisääntynyt reuma- ja muissa tulehdussairauksissa, joissa se mm. ylläpitää niveltulehduksia. Etanersepti kiinnittyy kasvainnekroositekijään ja estää sen haitallisia vaikutuksia. Näin niveltulehdukset rauhoittuvat, nivelten toimintakyky paranee ja nivelvauriot näyttävät hidastuvan.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ylähengitystie- ja muut infektiot sekä pistoskohdan reaktiot (mm. verenvuoto, mustelma, punoitus, kutina, kipu ja turvotus). Joskus voi esiintyä myös kuumetta, kutinaa ja allergisia reaktioita.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana. Naisten, jotka voivat tulla raskaaksi on harkittava tehokkaan ehkäisyn käyttöä hoidon aikana ja 3 viikkoa sen päättymisestä.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa 2 °C - 8 °C.

Ei saa jäätyä.

Pidä esitäytetyt ruiskut ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Kun olet ottanut ruiskun jääkaapista, odota noin 15–30 minuuttia kunnes Erelzi -liuos on lämmennyt huoneenlämpöiseksi. Älä lämmitä sitä millään muulla tavalla. On suositeltavaa, että Erelzi käytetään heti sen jälkeen.

Erelzi voidaan säilyttää alle 25 °C lämpötilassa yhden enintään neljän viikon jakson ajan, minkä jälkeen sitä ei enää voi laittaa jääkaappiin. Erelzi on hävitettävä, jos sitä ei käytetä neljän viikon kuluessa siitä, kun se on otettu jääkaapista.

Ulkonäkö

Liuos on kirkas tai hieman opaalinhohtoinen, väritön tai hieman kellertävä.

Hinta ja pakkaustiedot