Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

estradioli, noretisteroni

Käyttötarkoitus

Vaihdevuosioireiden lievittäminen sekä osteoporoosin eli luukadon ehkäisy vaihdevuosien jälkeen naisilla, joilla on suuri murtumariski ja joille muita osteoporoosin ehkäisyyn tarkoitettuja valmisteita ei voida käyttää.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Laastari kiinnitetään iholle 3-4 vuorokauden välein jatkuvana hoitona. Nykyisin pyritään mahdollisimman lyhytkestoiseen hoitoon.

Lääkkeen ottaminen

Laastari kiinnitetään puhtaaseen ja kuivaan kohtaan vatsan iholle, ei rintoihin eikä niiden lähelle. Iho ei saa olla ärtynyt eikä hiertynyt, eikä kiinnityskohdassa saa olla voidetta tai muuta rasvaa. Samaa kiinnityskohtaa saa käyttää uudelleen aikaisintaan viikon kuluttua. Pakkauksessa on ohje laastarin kiinnittämistä varten.

Vaikutustapa

Valmiste korvaa elimistön heikentynyttä tai kokonaan puuttuvaa hormonituotantoa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ihon paikallisreaktiot, päänsärky, rintojen kipu tai arkuus sekä kuukautishäiriöt. Joskus voi esiintyä myös huimausta, vatsakipua, pahoinvointia, mielialan muutoksia, turvotusta, painonnousua, kipua tai unettomuutta.

Potilaan tulee ottaa välittömästi yhteys lääkäriin, jos ilmaantuu mahdollisia veritulpan oireita (esim. kivuliasta turvotusta jalassa, äkillistä rintakipua, hengenahdistusta).

Lääkäriin tulee myös ottaa yhteys, jos ilmaantuu keltaisuutta, verenpaine kohoaa voimakkaasti tai ilmaantuu uudentyyppinen päänsärky.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Alle +25 °C:ssa 6 kuukautta, ei saa jäätyä.
Säilytettävä alkuperäispusseissa. Jokainen laastari on käytettävä välittömästi pussin avaamisen jälkeen.

Ulkonäkö

Läpikuultava pyöreä laastari, jonka toista puolta peittää polymeeritaustakalvo ja toista puolta liimakerros, josta vaikuttavat aineet vapautuvat.

Hinta ja pakkaustiedot