Markkinoija

STADA NORDIC

Vaikuttava aine

fentanyyli

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään vaikeiden kipujen hoitoon.

Annostus

Lääkäri määrää annostuksen. Laastari vaihdetaan 72 tunnin eli kolmen vuorokauden välein.

Lääkkeen ottaminen

Laastari käytetään heti pakkauksen avaamisen jälkeen. Se kiinnitetään puhtaaseen, kuivaan ja karvattomaan ihonkohtaan ylävartalolle tai olkavarteen, lapsille yläselkään. Näin tehdään, jotta lapsi ei pysty irrottamaan laastaria ja esimerkiksi laittamaan sitä suuhunsa. Laastaria ei saa leikata osiin. Tarvittaessa ihokarvat voi leikata, mutta ei ajaa partakoneella, ja ihon puhdistaa vedellä, mutta ei saippualla. Ihonkohta ei saa olla ärtynyt eikä sädehoidon vaurioittama. Suojakalvon poistamisen jälkeen laastaria painetaan puolen minuutin ajan kevyesti kämmenellä kiinnityskohdassa. Uusi laastari laitetaan aina eri paikkaan kuin edellinen. Samaa kohtaa voi käyttää uudelleen vasta usean päivän kuluttua. Laastarin kanssa voi käydä suihkussa ja kylpeä, mutta ei saunoa eikä ottaa pitkiä kuumia kylpyjä.

Vaikutustapa

Fentanyyli on morfiinin sukuinen kipulääke, joka vaikuttaa kipuun keskushermoston kautta. Laastarista lääke imeytyy vähitellen ja tasaisesti ihon lävitse verenkiertoon.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat uneliaisuus, huimaus, päänsärky ja mahavaivat. Joskus voi esiintyä myös yliherkkyyttä, ruokahaluttomuutta, unettomuutta, masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, sekavuutta, aistiharhoja, vapinaa, huimausta, sydämentykytystä, verenpaineen nousua, hengenahdistusta, suun kuivumista, lisääntynyttä hikoilua, ihottumaa, kutinaa, punoitusta, lihaskouristuksia, virtsaamiskyvyttömyyttä, turvotusta, voimattomuutta, huonovointisuutta tai viluisuutta. Fentanyylin vaarallisin haittavaikutus on hengityksen lamaantuminen. Alkoholi ja keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet voimistavat laastarin haitallisia vaikutuksia, joten niitä ei saa käyttää samanaikaisesti ilman lääkärin ohjetta.

Saattaa heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Lääkettä käytetään raskauden aikana vain poikkeustapauksissa. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

12 mikrog/tunti depotlaastari: Läpinäkyvä, väritön laastari, jonka taustakalvossa sininen painatus: "Fentanyl 12 µg/h".
25 mikrog/tunti depotlaastari: Läpinäkyvä, väritön laastari, jonka taustakalvossa sininen painatus: "Fentanyl 25 µg/h".
50 mikrog/tunti depotlaastari: Läpinäkyvä, väritön laastari, jonka taustakalvossa sininen painatus: "Fentanyl 50 µg/h".
75 mikrog/tunti depotlaastari: Läpinäkyvä, väritön laastari, jonka taustakalvossa sininen painatus: "Fentanyl 75 µg/h".
100 mikrog/tunti depotlaastari: Läpinäkyvä, väritön laastari, jonka taustakalvossa sininen painatus: "Fentanyl 100 µg/h"

Hinta ja pakkaustiedot