Markkinoija

ORGANON FINLAND

Vaikuttava aine

alendronaatti, kolekalsiferoli (D3-vitamiini)

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään ehkäisemään luuston haurastumista eli osteoporoosia vaihdevuosien jälkeen.

Annostus

Tabletti otetaan kerran viikossa, aina samana viikonpäivänä. Käyttö on pitkäaikaista. Jos lääkeannos unohtuu, tabletti otetaan muistamista seuraavana aamuna, ja sen jälkeen palataan alkuperäiseen viikkoaikatauluun. Kahta tablettia ei saa ottaa samana päivänä.

Lääkkeen ottaminen

Riittävän imeytymisen varmistamiseksi tabletti niellään kokonaisena täyden vesilasillisen (2 dl pelkkää vettä, ei kivennäisvettä eikä muuta juomaa) kanssa vähintään 30 minuuttia ennen päivän ensimmäisen ruoan, juoman tai muun lääkkeen (myös antasidien eli haponestolääkkeiden, kalsiumlisien ja vitamiinien) nauttimista. Tabletti otetaan aamulla ylösnousun jälkeen. Uudelleen makuulle saa asettua vasta 30 minuuttia lääkkeen ottamisen jälkeen. Tablettia ei saa ottaa nukkumaan mennessä eikä aamulla ennen ylösnousua. Tablettia ei saa murskata, pureskella eikä sen saa antaa liueta suussa, koska se voi aiheuttaa suun ja nielun haavaumia. Annostusohjeita on tärkeä noudattaa täsmällisesti haittavaikutusten vähentämiseksi.

Vaikutustapa

Lääke hidastaa ikääntymiseen usein liittyvää luuston haurastumista, joka nopeutuu vaihdevuosien jälkeen. Lääke vähentää haurastumiseen ja luukatoon liittyviä selkärangan nikamien ja lonkkaluun murtumia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat luusto-, lihas- ja nivelkipu. Joskus voi ilmetä myös päänsärkyä, huimausta, mahavaivoja, ruokatorven haavaumia, nielemishäiriöitä, kutinaa, hiustenlähtöä, turvotusta tai voimattomuutta. Mahdolliset haittavaikutukset, kuten hämärtynyt näkö, huimaus ja vaikea lihas- tai nivelkipu, voivat heikentää ajokykyä.

Joskus harvoin lääkityksen aikana on ilmennyt reisiluun murtumia. Tämän takia pitää ottaa yhteys lääkäriin, jos tuntee kipua, heikkoutta tai epämukavaa oloa reidessä, lonkassa tai nivusissa. Tällaiset oireet saattavat olla varhaisia merkkejä reisiluun murtumasta.

Lääkkeen käyttö tulee keskeyttää ja hakeutua lääkäriin, jos ilmaantuu nielemishäiriöitä, nielemiskipua, rintalastan takaista kipua tai närästystä tai sen pahenemista.

Raskaus ja imetys

Lääke on tarkoitettu käytettäväksi vasta vaihdevuosien jälkeen. Sitä ei pidä käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle ja valolle.

Ulkonäkö

Fosavance 70 mg/2800 IU tabletti
Muunnellun kapselin muotoinen, valkoinen tai vaalea tabletti, jonka toisella puolella on luun kuva ja toisella merkintä ’710’.

Fosavance 70 mg/5600 IU tabletti
Muunnellun suorakaiteen muotoinen, valkoinen tai vaalea tabletti, jonka toisella puolella on luun kuva ja toisella merkintä ’270’.

Hinta ja pakkaustiedot