Markkinoija

SANTEN

Vaikuttava aine

timololi, pilokarpiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään glaukooman hoitoon ja silmänpaineen alentamiseen joissakin muissa tilanteissa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä käytetään yksi tippa kahdesti päivässä sairaaseen silmään.

Lääkkeen ottaminen

Lääkkeen tarpeetonta imeytymistä verenkiertoon voidaan vähentää painamalla nenänpuoleista silmäkulmaa nenänvartta vasten ja pitämällä silmät kiinni mahdollisimman pitkään (esim. 3–5 minuutin ajan) tippojen tiputtamisen jälkeen. Piilolinssit on poistettava ennen lääkkeen antoa ja asetettava takaisin vasta 15 minuutin kuluttua. Pakkauksessa on yksityiskohtaiset ohjeet lääkkeen käyttöä varten.

Vaikutustapa

Silmätipat sisältävät kahta eri mekanismeilla silmänpainetta alentavaa ainetta. Timololi on beetasalpaaja, joka alentaa koholla olevaa silmänpainetta vähentämällä silmän sisällä virtaavan kammionesteen muodostumista. Pilokarpiini on parasympatomimeetti, joka helpottaa nesteen poistumista silmästä ja supistaa mustuaista.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky ja silmän häiriöt (mm. pistävä tai polttava tunne, näön sumeneminen, lisääntynyt kyyneleritys, näön mukautumisen häiriöt, silmän punoitus, silmäkipu sekä silmän kutina ja ärsytys).

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Fotil/Fotil forte silmätippapullot. Säilytä jääkaapissa (2–8 °C). Avattu pullo voidaan säilyttää huoneenlämmössä (alle 25 ºC). Pidä pullo ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Fotil forte silmätipat kerta-annospakkauksissa. Säilytä jääkaapissa (2–8 °C). Avatussa pussissa olevat kerta-annospakkaukset voidaan säilyttää huoneenlämmössä 28 päivää.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot