Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

gabapentiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään epilepsian hoitoon, yleensä muiden lääkkeiden lisänä, joskus myös ainoana lääkkeenä. Lääkettä käytetään myös hermovauriokivun eli ns. perifeerisen neuropaattisen kivun hoitoon. Tällaista pitkäaikaista kipua voi esiintyä esimerkiksi vyöruusun tai diabeteksen yhteydessä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan useimmiten pienehköllä annoksella, jota suurennetaan muutamassa päivässä parhaiten tehoavalle tasolle.

Lääkitystä ei pidä keskeyttää äkillisesti, koska epilepsian oireet voivat tästä pahentua.

Ei alle 6-vuotiaille lapsille.

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan yleensä 3 kertaa päivässä. Se niellään kokonaisena veden kanssa ruokailusta riippumatta.

Vaikutustapa

Lääke vaikuttaa samakaltaisesti kuin elimistössä luontaisesti esiintyä keskushermoston toimintaa tasoittava välittäjäaine GABA. Siten se estää epilepsiaan liittyvien sähköpurkauksien leviämistä aivoissa ja estää tai vähentää kohtauksia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat uneliaisuus, huimaus, liikehäiriöt, väsymys, tulehdukset ja kuume. Joskus voi esiintyä myös ruokahalun muutoksia, mielialan ja tunteiden häiriöitä, sekavuutta, puhe-ja muistiongelmia, vapinaa, päänsärkyä, näköhäiriöitä, mahavaivoja, turvotuksia ja lihaskipuja.

Lääke voi etenkin hoidon alkaessa alentaa vireyttä ja heikentää ajokykyä

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana tapaus kerrallaan. Naispotilaan pitää jo raskauden suunnitteluvaiheessa keskustella epilepsian hoidosta ja lääkityksestä erikoislääkärin kanssa. Epilepsiaa ei pidä jättää hoitamatta raskauden aikana, koska kohtaukset voivat olla sikiölle vahingollisempia kuin lääkityksen mahdollisesti aiheuttamat haitat.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C.

Ulkonäkö

300 mg: keltainen, kova liivatekapseli
400 mg: oranssi, kova liivatekapseli

Hinta ja pakkaustiedot