Markkinoija

BOEHRINGER INGELHEIM

Vaikuttava aine

afatinibi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään tiettyjen keuhkosyöpätyyppien hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Otetaan ilman ruokaa: vähintään 1 tunti ennen ruokailua tai vähintään 3 tuntia ruokailun jälkeen.
Otetaan kokonaisena, tai voidaan liuottaa n. 100 ml:n hiilihapotonta vettä (ei muuta nestettä). Tablettia sekoitetaan vedessä jopa 15 min ajan, kunnes täysin hajonnut. Juodaan heti ja lasi huuhdellaan 100 ml:lla vettä, joka juodaan.
Jos annos unohtuu, se otetaan heti muistaessa, ei kuitenkaan enää jos seuraavaan annokseen on alle 8 h.

Vaikutustapa

Afatinibi kuuluu ns. proteiinikinaasin estäjiin ja se vaikuttaa epidermaalisen kasvutekijän reseptorin (EGFR) aktiivisuuteen. Siten se vaikuttaa syöpäsolujen kasvuun ja estää niiden jakautumista.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat kynsivallintulehdus, ruokahalun heikkeneminen, nenäverenvuoto, ripuli, suutulehdus ja iho-oireet. Joskus voi esiintyä myös virtsarakkotulehduksia, nestehukkaa, makuaistin muutoksia, sidekalvotulehduksia, kuivasilmäisyyttä, voimakasta nuhaa, ylävatsavaivoja, huulitulehdusta, lihaskramppeja, kynsisairauksia, munuaisten toimintahäiriöitä, kuumetta tai painon laskua.

Saattaa aiheuttaa ihottumaa/aknea, joka voi esiintyä tai pahentua auringonvalolle altistuneilla alueilla. Suojaavaa vaatetusta ja auringonsuojavoidetta suositellaan ihoreaktioiden välttämiseksi.

Haittavaikutuksena ilmenevää ripulia on hoidettava heti ensioireista alkaen, tarvittaessa yhteys lääkäriin. Jos ilmenee keuhko-oireita ja/tai oireet pahenevat selittämättömästi, tulee ottaa yhteys lääkäriin. Jos ilmenee silmäoireita, tulee ottaa heti yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Luotettavaa ehkäisyä käytettävä hoidon aikana ja väh. 1 kk sen päättymisestä. Ei saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

GIOTRIF 20 mg kalvopäällysteiset tabletit
Valkea tai kellertävä, pyöreä, kaksoiskupera, viistoreunainen kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella kaiverrettu koodi ”T20” ja toisella puolella kaiverrettu Boehringer Ingelheimin logo.

 

GIOTRIF 30 mg kalvopäällysteiset tabletit
Tummansininen, pyöreä, kaksoiskupera ja viistoreunainen kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella kaiverrettu koodi ”T30” ja toisella puolella kaiverrettu Boehringer Ingelheimin logo.

 

GIOTRIF 40 mg kalvopäällysteiset tabletit
Vaaleansininen, pyöreä, kaksoiskupera ja viistoreunainen kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella kaiverrettu koodi ”T40” ja toisella puolella kaiverrettu Boehringer Ingelheimin logo.

 

GIOTRIF 50 mg kalvopäällysteiset tabletit
Tummansininen, soikea, kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella kaiverrettu koodi ”T50” ja toisella puolella kaiverrettu Boehringer Ingelheimin logo.

Hinta ja pakkaustiedot