Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

imatinibi

Käyttötarkoitus

Kroonisen myelooisen leukemian ja tiettyjen akuuttien leukemiatyyppien hoito. Sillä voidaan hoitaa myös ruoansulatuskanavan GIST-kasvaimia ja muita harvinaisempia verisolusyöpä- ja sarkoomatyyppejä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä yksi tai kaksi lääkeannosta päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan ruoan kanssa, ison vesilasillisen kera ruoansulatuskanavan ärsytysriskin vähentämiseksi. 400 mg ja 600 mg annokset otetaan 1 x/vrk, 800 mg annos otetaan 400 mg x 2/vrk, aamulla ja illalla. Jos tablettia ei pysty nielemään, se voidaan sekoittaa veteen tai omenamehuun. Sekoitetaan lusikalla, juodaan heti kun tabletti on täysin hajonnut.

Vaikutustapa

Lääke on proteiinikinaasin estäjä, joka hidastaa syöpäsolujen kasvua ja jakautumista häiritsemällä niiden solunsisäistä aineenvaihduntaa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat verisolujen väheneminen, päänsärky, mahavaivat, silmäkuoppien ja alaraajojen turvotukset, painon nousu, ihottuma, lihas- ja luustokivut, väsymys ja nesteen kertyminen elimistöön. Joskus voi esiintyä myös ruokahaluttomuutta, unettomuutta, huimausta, tunto- ja makuhäiriöitä, erilaisia iho-oireita, verenvuotoja, silmäongelmia, hengenahdistusta, yskää, hiustenlähtöä, yöhikoilua, jäykkyyttä, kuumetta, heikkoutta, painon laskua tai vilunväreitä. Jos paino nousee hoidon aikana nopeasti, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Jos esiintyy huimausta, uneliaisuutta tai näön hämärtymistä, autolla ei saa ajaa ennen kuin olo on palautunut normaaliksi.

Lääkkeellä on yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista samanaikaisista lääkityksistä tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Hoidon aikana ja vähintään 15 päivän ajan hoidon lopettamisen jälkeen on käytettävä luotettavaa raskauden ehkäisyä. Hoidon aikana ja vähintään 15 päivään hoidon lopettamisen jälkeen ei pidä imettää.

Säilytys

Glivec 100 mg kalvopäällysteiset tabletit

Säilytä alle 30°C.

Glivec 400 mg kalvopäällysteiset tabletit

Säilytä alle 25 °C.

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Glivec 100 mg kalvopäällysteiset tabletit

Hyvin tumman keltainen tai ruskehtavan oranssi, pyöreä kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella merkintä ”NVR” ja toisella puolella jakouurre sekä merkintä ”SA”.

Glivec 400 mg kalvopäällysteiset tabletit

Hyvin tumman keltainen tai ruskehtavan oranssi, ovaalin muotoinen, kaksoiskupera, viistoreunainen kalvopäällysteinen tabletti. Toisella puolella on merkintä ”400” ja toisella puolella jakouurre sekä merkintä ”SL” jakouurteen molemmin puolin.

Kalvopäällysteiset tabletit voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot