Markkinoija

MERCK

Vaikuttava aine

follitropiini alfa

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään naisilla hedelmättömyyden hoitoon tilanteissa, joissa suun kautta otettava klomifeeni ei ole auttanut ja/tai aivolisäkehormonien eli gonadotropiinien pitoisuudet ovat vähentyneet. Lääkettä käytetään myös mm. koeputkihedelmöityksen yhteydessä.

Lääkettä voidaan antaa myös miehille, joilla siittiöiden muodostuminen on häiriintynyt.

Annostus

Lääkäri määrää annostuksen yksilöllisesti. Naisilla lääke pistetään yleensä päivittäin joidenkin viikkojen ajan. Hoidon tehoa seurataan mittaamalla munarakkulan kokoa ultraäänitutkimuksella ja/tai verikokeilla. Miehillä lääke pistetään yleensä kolme kertaa viikossa vähintään neljän kuukauden ajan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkäri tai sairaanhoitaja pistää lääkkeen ihon alle. Pistämisen voi opetella itsekin lääkärin ohjeiden mukaan. Pakkauksen ohjeeseen kannattaa tutustua huolellisesti.

Vaikutustapa

Follitropiini on hormoni, joka edistää munarakkulan kypsymistä munasarjassa. Hoidon loppuvaiheessa annetaan yleensä ns. irroituspiikki, joka sisältää toista hormonia (istukkagonadotropiini). Se edistää munarakkulan puhkeamista ja munasolun irtoamista (ovulaatio) munasarjasta.

Miehillä follitropiini voimistaa kivesten hormonitoimintaa, jolloin siittiöiden eli siemensolujen tuotanto paranee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pistoskohdan reaktiot sekä naisilla päänsärky ja nestettä sisältävät rakkulat munasarjoissa (munasarjakystat). Naisilla voi joskus esiintyä myös mahavaivoja tai munasarjojen hyperstimulaatio‑oireyhtymää. Miehillä voi joskus esiintyä myös aknea, rintojen kehittymistä, kivesten yläpuolella ja takana olevien verisuonten turvotusta (kivessuonikohjuja) tai painonnousua.

Raskaus ja imetys

Ei pidä käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C - 8 °C). Ei saa jäätyä.
Lääkevalmiste voidaan ottaa pois jääkaapista ennen käyttöönottoa ja sen kestoaikana korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi ja säilyttää enintään 25 °C:ssa. Sitä ei saa laittaa takaisin jääkaappiin. Valmiste on hävitettävä kolmen kuukauden jälkeen ellei sitä ole käytetty.
Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Avaamisen jälkeen lääkevalmistetta voidaan säilyttää enintään 28 vuorokauden ajan korkeintaan 25°C:ssa. Potilaan tulee kirjoittaa esitäytetyn Gonal-f-kynän päälle ensimmäinen käyttöpäivä.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön liuos. Liuoksen pH on 6,7 - 7,3.

Hinta ja pakkaustiedot