Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

gestodeeni, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Käyttö aloitetaan yleensä kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä (eli ensimmäisenä vuotopäivänä), jolloin tablettien ehkäisysuoja alkaa heti ensimmäisenä käyttöpäivänä. Jos aloitus tapahtuu kuukautiskierron 2.‑7. päivänä, kyseisen kierron ensimmäisten 7 tablettipäivän aikana pitää käyttää lisäehkäisyä, esimerkiksi kondomia. Tabletti otetaan päivittäin samoihin aikoihin kolmen viikon ajan eli pakkaus loppuun. Tämän jälkeen pidetään 7 päivän tauko, jonka aikana tulee vuoto. Tauon jälkeen aloitetaan uusi pakkaus. Vuoto voi jatkua joitakin päiviä uuden pakkauksen aloittamisen jälkeen. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje.

Jos tabletteja käytetään kuukautisten siirtämiseen, uusi pakkaus aloitetaan heti edellisen loputtua ilman taukoa. Kuukautisia voidaan siirtää enintään toisen pakkauksen loppumiseen saakka. Tablettien säännöllinen käyttö aloitetaan uudestaan tavanomaisen seitsemän päivän tauon jälkeen.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään pienen nestemäärän kera.

Tablettien ehkäisysuoja voi heikentyä, jos tabletin otto unohtuu. Jos unohtamisesta on kulunut alle 12 tuntia: Ehkäisysuoja säilyy, jos tabletti otetaan heti kun asian muistaa, ja sen jälkeen seuraavat tabletit otetaan tavanomaiseen aikaan. Jos unohtamisesta on kulunut yli 12 tuntia: Viimeinen unohdettu tabletti otetaan heti kun asian muistaa (vaikka olisi otettava kaksi tablettia samana päivänä), sen jälkeen seuraavat tabletit otetaan tavanomaiseen aikaan, mutta tämän lisäksi pitää käyttää lisäehkäisyä, kuten kondomia, seuraavien 7 päivän ajan.

Jos tämä lisäehkäisyä vaativa 7 päivän aika kestää kauemmin kuin käytössä oleva 21-tabletin pakkaus, uusi pakkaus aloitetaan heti edellisen loputtua, eli pakkausten välissä ei pidetä normaalia tablettitaukoa. Vuoto tulee todennäköisesti vasta toisen pakkauksen loputtua, mutta tiputtelu- tai läpäisyvuotoa voi ilmetä tablettien käytön aikana. Jos vuotoa ei tule toisen pakkauksen loputtua, raskauden mahdollisuus on poissuljettava ennen uuden pakkauksen aloittamista.

Oksentelu ja ripuli voivat heikentää tablettien ehkäisysuojaa. Tästä on tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeessa.

Vaikutustapa

Valmiste on ns. vakioannoksinen yhdistelmäehkäisytabletti, joista jokainen sisältää saman verran kahta hormonia: keltarauhashormonia ja naishormonia. Nämä aineet ehkäisevät munasolun hedelmöittymistä ja raskautta siten, että ne estävät munasolun irtoamisen munasarjasta eli ovulaation. Lisäksi aineet muuttavat kohdunkaulan limaa siten, että siittiöt pääsevät huonosti kulkemaan sen läpi. Myös kohdun limakalvo muuttuu siten, että munasolun on vaikea kiinnittyä siihen.

Valmiste sisältää vähän etyyliestradioli-naishormonia, minkä takia sitä kutsutaan myös matalahormoniseksi ehkäisytabletiksi.

Ehkäisytabletit eivät suojaa HIV-infektiolta (AIDS) eivätkä muilta sukupuolitaudeilta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana saattaa joskus esiintyä kuukautiskierron häiriöitä, emätintulehduksia, päänsärkyä, huimausta, hermostuneisuutta, seksihalujen muutoksia, aknea, painon muutoksia, pahoinvointia, vatsakipua, oksentelua, mielialamuutoksia, turvotusta tai rintojen arkuutta tai kasvua.

Veritulpan riski on hieman lisääntynyt yhdistelmäehkäisytablettien käyttäjillä. Riski kasvaa käyttäjän iän myötä, ja runsas tupakointi lisää verenkiertoon liittyviä riskejä. Lääkäri arvioi yksilöllisesti veritulppariskin mahdollisuutta.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Jos tablettien käytön aikana migreeni pahenee tai ilmenee mielialamuutoksia, masentuneisuutta tai toistuvasti vaikeaa päänsärkyä, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Ehkäisytabletteja ei saa käyttää raskauden aikana. Jos nainen tulee raskaaksi tablettien käytön aikana, niiden käyttö tulee lopettaa heti ja otetta yhteyttä hoitajaan tai lääkäriin.

Tabletteja ei yleensä suositella imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Pidä ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Valmisteen kuvaus: Valkoinen, pyöreä, kupera tabletti, halkaisija 6 mm.

Hinta ja pakkaustiedot