Markkinoija

PIERRE FABRE PHARMA

Vaikuttava aine

propranololi

Käyttötarkoitus

Vauvojen hemangiooman hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. 

Lääkkeen ottaminen

Lääke annetaan syötön yhteydessä tai heti sen jälkeen hypoglykemiariskin välttämiseksi. Jos lapsi ei syö riittävästi tai oksentaa, suositellaan annoksen jättämistä väliin. Jos lapsi sylkee annoksen pois tai ei ota koko annosta, uutta annosta ei saa antaa ennen seuraavaa aikataulun mukaista annosta. Lääke annetaan suoraan lapsen suuhun oraaliliuospullon mukana tulevalla oraaliruiskulla, johon on merkitty annosasteikko. Pulloa ei saa ravistaa ennen käyttöä. Lääkevalmiste voidaan tarvittaessa laimentaa pieneen määrään maitoa tai iänmukaista omena- ja/tai appelsiinimehua ja antaa se tuttipullosta. Lääkettä ei saa lisätä täyteen pulloon. Lääke voidaan sekoittaa yhteen teelusikalliseen (noin 5 ml) maitoa, jos lapsi painaa enintään 5 kg, tai yhteen ruokalusikalliseen (noin 15 ml) maitoa tai hedelmämehua, jos lapsi painaa yli 5 kg. Seos on käytettävä kahden tunnin kuluessa.

Vaikutustapa

Hemangioomassa ylimääräisten verisuonten ryväs on muodostanut nystyrän ihoon tai sen alle. Propranololi on beetasalpaaja, joka vaikuttaa hemangioomaan useilla eri mekanismeilla kuten supistamalla verisuonia ja estämällä verisuonten kasvua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat keuhkoputkitulehdus, unihäiriö, ripuli ja oksentelu. Joskus voi esiintyä myös ilmatiehyttulehdusta, ruokahalun pienentymistä, levottomuutta, painajaisia, ärtyneisyyttä, uneliaisuutta, raajojen kylmyyttä, hengitysvaikeuksia, ummetusta, vatsakipua, vaippaihottumaa, punoitusta tai verenpaineen laskua.

Jos ilmenee hypoglykemian eli liian matalan verensokerin oireita, otettava yhteys lääkäriin ja lopetettava hoito. Lisäksi tällöin on annettava sokeripitoista nestettä juotavaksi, jos lapsi on tajuissaan.

Raskaus ja imetys

Vauvan imettävän äidin keskusteltava lääkityksistään lääkärin kanssa.

Säilytys

Pullo pidettävä ulkopakkauksessa, valolta suojassa. Ei saa jäätyä. Pullo ja oraaliruisku säilytettävä ulkopakkauksessa käyttökertojen välillä. 

Käytettävä kahden kuukauden sisällä ensimmäisestä avaamisesta.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön tai hieman kellertävä, hedelmäntuoksuinen oraaliliuos.

Hinta ja pakkaustiedot