Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

ibuprofeeni

Käyttötarkoitus

Tilapäiset kipu- ja kuumetilat, kuten vilustumissairauksien ja influenssan oireet, lihas- ja nivelkivut, päänsärky, reumasärky, kuukautiskivut ja hammassärky. Pitkäaikaiseen käyttöön vain lääkärin määräyksestä.

Annostus

Aikuisille ja yli 12-vuotiaille nuorille puolikas tai kokonainen tabletti 1-3 kertaa päivässä. 4-8-vuotiaille, 20-25 kg painaville lapsille puolikas tabletti enintään kolme kertaa päivässä, ja 8-12-vuotiaille, 25-40 kg painaville lapsille puolikas tabletti enintään neljä kertaa päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään vesilasillisen kera ruokailusta riippumatta. Tabletti voidaan puolittaa.

Vaikutustapa

Ibuprofeeni kuuluu tulehduskipulääkkeisiin, jotka estävät prostaglandiinien muodostumista elimistössä. Prostaglandiinit ovat aineita, joita elimistössä syntyy muun muassa tulehduksen ja vamman yhteydessä. Ne herkistävät hermoja kivulle, voimistavat turvotusta kudoksissa ja nostavat ruumiinlämpöä. Ibuprofeeni vähentää prostaglandiinien määrää, jolloin kipu ja turvotus lievittyvät ja kuume laskee.

Haittavaikutukset

Joskus voi esiintyä mielialan laskua, uneliaisuutta, pyörrytystä, päänsärkyä, korvien soimista, sydämen vajaatoiminnan pahenemista, turvotuksia, vatsaoireita sekä iho-oireita. Etenkin suurilla annoksilla ibuprofeiini saattaa aiheuttaa haavaumia mahalaukun limakalvolle. Mahahaava-alttiit henkilöt eivät saa käyttää lääkettä.

Ibuprofeiini voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Jos ilmenee hengitysvaikeuksia, voimakasta kutinaa tai turvotusta tai äkillistä voimakasta vatsakipua tai verioksennusta, tulee ottaa välittömästi yhteys lääkäriin.
Astmaatikoilla ibuprofeeni saattaa pahentaa astman oireita.
Muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Samanaikaisesti ei saa käyttää muita tulehduskipulääkkeitä.
Jos lääkkeen käytön aikana ilmenee uneliaisuutta, tulee välttää autolla ajoa ja koneiden käyttämistä.
Salisylaateista (mm. Aspirin ja Disperin) tai muista kipulääkkeistä allergisia oireita saavien on neuvoteltava hoidosta lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei suositella käytettäväksi raskauden kahden ensimmäisen kolmanneksen aikana, vaikka tilapäisistä annoksista ilmeisesti ei ole haittaa. Viimeisen kolmanneksen aikana ibuprofeenia ei pidä käyttää. Voidaan käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Keltainen, kapselimallinen, jakouurteellinen tabletti. Koko 17 x 8 mm. Tabletti voidaan puolittaa.

Hinta ja pakkaustiedot