Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

ibuprofeeni

Käyttötarkoitus

Lievän tai kohtalaisen kivun ja kuumeen lyhytaikainen, oireenmukainen hoito.

Annostus

Aikuisille ja yli 40 kg painaville (yli 12 vuotiaille) lapsille 1 annospussi enintään 3 kertaa päivässä. Kerta-annosten välissä on oltava vähintään 6 tuntia. Suositeltua annostusta ei saa ylittää. Jos nuoren oireet eivät lievity 3 päivän jälkeen/pahenevat, otettava yhteyttä lääkäriin. Jos aikuisen oireet eivät lievity/pahenevat kuumeen hoidossa 3 päivän jälkeen tai kivun hoidossa 4 päivän jälkeen, otettava yhteyttä lääkäriin.

Lääkkeen ottaminen

Otetaan suun kautta. Voidaan ottaa myös ilman nestettä, sillä jauhe liukenee suussa sylkeen. Herkkävatsaisten henkilöiden suositellaan ottavan tämän lääkkeen aterioiden yhteydessä.

Vaikutustapa

Ibuprofeeni kuuluu tulehduskipulääkkeisiin. Se estää prostaglandiinien muodostumista elimistössä. Prostaglandiinit ovat aineita, joita elimistössä syntyy muun muassa tulehduksen ja vamman yhteydessä. Ne herkistävät hermoja kivulle, voimistavat turvotusta kudoksissa ja nostavat ruumiinlämpöä. Ibuprofeeni vähentää prostaglandiinien määrää, jolloin kipu ja turvotus lievittyvät ja kuume laskee.

Haittavaikutukset

Yleisimmät haittavaikutukset ovat ruuansulatuskanavaan liittyvät vaivat, esimerkiksi närästys, pahoinvointi ja ripuli. 

Lääkäriin on otettava yhteyttä, jos ilmenee tulehdukseen viittaavia oireita tai ne pahenevat lääkkeen käytön aikana. Lääkkeen käyttö on lopetettava heti ja käännyttävä lääkärin puoleen, jos ilmaantuu kuumetta, kurkkukipua, suun pinnan haavaumia, flunssan kaltaisia oireita, voimakasta väsymystä, selittämätöntä verenvuotoa ja mustelmia. Nämä voivat olla oireita hyvin harvinaisesta verisolujen syntyyn liittyvästä häiriöstä. Lääkärille on kerrottava myös, jos esiintyy silmäoireita, painonnousua tai turvotusta.

Yliherkkyysreaktiot, joihin liittyy ihottumaa ja kutinaa, sekä astmakohtaukset ovat harvinaisia haittavaikutuksia, mutta niiden esiintyessä on lopetettava ibuprofeenin käyttö ja otettava yhteys lääkäriin. Vaikean yliherkkyysreaktion oireita ovat kasvojen turvotus, kielen turpoaminen, kurkunpään sisäpuolen turvotus, hengitysteiden ahtautuminen, hengitysvaikeudet, sydämentykytys, ja verenpaineen lasku. Lääkäriin on lähdettävä välittömästi, jos jokin vaikean yliherkkyysreaktion oireista ilmaantuu tai jos ilmaantuu voimakasta ylävatsakipua, veriripulia tai verioksennuksia.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Muita tulehduskipulääkkeitä ei pidä käyttää samanaikaisesti. Yhteiskäyttö ei lisää lääkkeiden tehoa, mutta niiden haitat yleensä lisääntyvät. Vilustumislääkkeinä myytävät itsehoitovalmisteet sisältävät usein tulehduskipulääkkeitä.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden aikana. Voidaan käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 30 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle ja kosteudelle.

Ulkonäkö

Valkoinen tai lähes valkoinen, sitruunantuoksuinen jauhe.

Hinta ja pakkaustiedot