Markkinoija

KRKA

Vaikuttava aine

imatinibi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään lasten ja aikuisten kroonisen myelooisen leukemian ja tiettyjen akuuttien leukemiatyyppien hoitoon. Sillä voidaan hoitaa myös muita harvinaisempia verisolusyöpä- ja sarkoomatyyppejä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä yksi tai kaksi lääkeannosta päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan aterian yhteydessä ison vesilasillisen kera. Jos on nielemisvaikeuksia, kapseli voidaan avata ja sisältö sekoittaa lasilliseen (hiilihapotonta) vettä tai omenamehua. Vaadittava määrä tabletteja laitetaan sopivaan määrään nestettä (noin 50 ml yhtä 100 mg:n tablettia kohti ja noin 200 ml yhtä 400 mg:n tablettia kohti), ja sekoitetaan lusikalla. Suspensio annetaan välittömästi tabletin/tablettien täydellisen hajoamisen jälkeen.

Lääkkeellä on runsaasti yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista samanaikaisista lääkityksistä tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Vaikutustapa

Lääke on proteiinikinaasin estäjä, joka hidastaa syöpäsolujen kasvua ja jakautumista häiritsemällä niiden solunsisäistä aineenvaihduntaa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat verisolumuutokset, päänsärky, mahaoireet, silmäkuoppien ja alaraajojen turvotukset, ihottuma, lihas- ja luustokivut, väsymys ja nesteen kertyminen elimistöön. Joskus voi esiintyä myös ruokahaluttomuutta, unettomuutta, huimausta, tunto- ja makuhäiriöitä, erilaisia iho-oireita, verenvuotoja, silmäongelmia, hengenahdistusta, yskää, hiustenlähtöä, yöhikoilua, vilunväreitä, heikotusta, kuumetta ja jäykkyyttä. Jos paino nousee hoidon aikana nopeasti, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei yleensä saa käyttää raskauden aikana ilman erityisen painavia syitä. Hoidon aikana on käytettävä luotettavaa raskauden ehkäisyä. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Lääke ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä.

Ulkonäkö

Oranssinruskea, pyöreä (halkaisija 11 mm), hieman kaksoiskupera viistoreunainen kalvopäällysteinen tabletti, jossa on toisella puolella jakouurre. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot