Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

sumatriptaani

Käyttötarkoitus

Äkillisen migreenikohtauksen hoito. Voidaan käyttää sekä ennakko-oireisessa että ennakko-oireettomassa kohtauksessa. Injektionestettä käytetään migreenin lisäksi hoitamaan erästä päänsäryn erikoismuotoa ns. sarjoittaista eli Hortonin päänsärkyä. Lääke ei tehoa muuhun päänsärkyyn.

Sumatriptaanilla ei ole migreenikohtauksia ehkäisevää vaikutusta eikä sitä pidä käyttää oireiden ehkäisyyn.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkeannos otetaan heti, kun migreenisärky tai kohtaukseen liittyvät muut oireet alkavat. Lääke lievittää oireita kohtauksen myöhemmässäkin vaiheessa. Sitä ei kannata ottaa migreenin auravaiheen aikana, koska se ei estä päänsärkyä. Tämä koskee etenkin nopeasti vaikuttavaa ihon alle annosteltavaa ruiskekynää.

Jos migreenikohtaus ei helpotu riittävästi yhdellä lääkeannoksella, samaan kohtaukseen ei pidä ottaa toista annosta. Tarvittaessa kohtauksen jatkohoitoon voi käyttää muita kipulääkkeitä, kuten parasetamolia tai tulehduskipulääkkeitä.

Jos ensimmäinen lääkeannos on auttanut, mutta migreenin oireet palaavat vuorokauden sisällä, voi ottaa toisen lääkeannoksen. Jos käyttää nenäsumutetta, toinen annos otetaan aikaisintaan kaksi tuntia ensimmäisen annoksen jälkeen. Jos käyttää ruiskekynää, toisen 6 mg:n ruiskeen voi ottaa aikaisintaan yhden tunnin kuluttua ensimmäistä ruiskeesta.

Nenäsumutetta ja ruiskekynää voi 24 tunnin aikana annostella enintään kaksi kertaa. 

Lääkkeen ottaminen

Tutustuttava huolellisesti pakkauksessa olevaan käyttöohjeeseen. Nenäsumutteen ja injektion käyttötekniikka opeteltava hyvin.

Vaikutustapa

Migreeniin liittyvän päänsäryn ajatellaan syntyvän pään alueen verisuonten laajenemisesta ja näiden kivuliaasta tulehduksesta. Sumatriptaani, joka kuuluu triptaaneihin, supistaa näitä suonia ja lievittää migreenikohtaukseen liittyvää päänsärkyä ja muita oireita, kuten pahoinvointia ja silmien valonarkuutta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä huimausta, hengenahdistusta, väsymystä, pahoinvointia, oksentelua, tuntohäiriöitä, verenpaineen kohoamista, ohimenevää puristusta ja painontunnetta, kipua, kuumotusta, kylmän tunnetta, lihassärkyä tai ihon punoitusta. Lisäksi ihon alle annettava ruiske voi aiheuttaa ohimenevää kipua pistoskohdassa ja nenäsumute voi aiheuttaa pahaa makua, makuhäiriöitä, nenäverenvuotoa ja paikallista ärsytystä nenässä ja nielussa.

Mahdollinen uneliaisuus voi heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytöstä raskauden tai imetyksen aikana pitää keskustella lääkärin kanssa. Yleensä imetystä pitää välttää 12 tuntia lääkkeen ottamisen jälkeen. Tänä aikana erittynyt rintamaito pitää hävittää.

Säilytys

IMIGRAN injektioneste, liuos 12 mg/ml

Injektioneste säilytetään huoneenlämmössä (+15‒25 °C). Herkkä valolle.

IMIGRAN nenäsumute, liuos 10 mg/annos, 20 mg/annos

Säilytä alle 30 oC. Ei saa jäätyä. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

IMIGRAN injektioneste, liuos 12 mg/ml

Kirkas, väritön tai vaaleankeltainen neste, käytännöllisesti katsoen ilman hiukkasia.

IMIGRAN nenäsumute, liuos 10 mg/annos, 20 mg/annos

Kirkas vaalean- tai tummankeltainen neste lasipulloissa kerta-annosnenäsumutelaitteessa.

Hinta ja pakkaustiedot