Markkinoija

ESSENTIAL PHARMA

Vaikuttava aine

apraklonidiini

Käyttötarkoitus

Silmänpainetaudin eli glaukooman lyhytaikainen hoito ennen silmään kohdistuvaa leikkausta tai laserkäsittelyä sekä silmänpaineen nousun esto laserkäsittelyn jälkeen. 

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. 

Lääkkeen ottaminen

Lääkepullon tippakärkeä ei saa koskettaa, ettei sisältöön pääse epäpuhtauksia. Jos tippa valuu pois silmästä, laitetaan uusi tippa. Silmäluomen sulkemista tiputuksen jälkeen suositellaan, koska se voi vähentää lääkeaineen imeytymistä verenkiertoon.

Jos käytetään useampaa kuin yhtä paikallisesti annosteltavaa silmälääkettä, eri lääkkeiden annostelun välillä on pidettävä vähintään 5 minuutin tauko. Silmävoiteet annostellaan viimeiseksi.

Pullo sisältää säilöntäaineena bentsalkoniumkloridia, joka voi värjätä pehmeät piilolinssit. Piilolinssit kannattaa poistaa ennen lääkkeen käyttöä ja asentaa silmiin aikaisintaan 15 minuutin kuluttua tippojen tiputtamisesta.

Alkoholin käyttöä on vältettävä hoidon aikana.

Vaikutustapa

Lääke alentaa silmän sisäistä painetta vähentämällä kammionesteen eritystä. Vaikutus alkaa noin tunnin kuluttua lääkkeen ottamisesta ja on voimakkaimmillaan 3-5 tunnin kuluttua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat silmän sidekalvotulehdus, verekkyys ja kutina. Joskus voi esiintyä myös muita silmäoireita, suun tai nenän kuivumista, nuhaa, päänsärkyä, makuaistin muutoksia, heikkoutta, väsymystä tai ihottumaa.

Saattaa heikentää ajokykyä mm. aiheuttamalla huimausta ja uneliaisuutta, jolloin autolla ajoa on vältettävä.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Naisten on käytettävä luotettavaa ehkäisyä hoidon aikana.

Säilytys

Alle 25 °C, alkuperäisessä pakkauksessa, valolta suojassa. Älä säilytä kylmässä. Ei saa jäätyä. 

Ulkonäkö

5 mg/ml silmätipat: Väritön tai kellertävä liuos.
10 mg/ml silmätipat: Vaalea, kellertävä liuos.

Hinta ja pakkaustiedot