Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

isotretinoiini

Käyttötarkoitus

Vaikean aknen eli finnitaudin hoito, kun muut tavanomaiset hoidot eivät ole tehonneet. Lääkettä voi saada vain aknen vaikeiden muotojen hoitoon perehtyneen lääkärin määräämänä. Isotretinoiinia ei ole tarkoitettu murrosiän esivaiheessa esiintyvän aknen hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan yleensä pienehköllä annoksella, jota suurennetaan tarpeen sekä haittavaikutusten ilmaantumisen mukaan. Hoito kestää useimmiten nelisen kuukautta, mutta vaikeissa tapauksissa sitä voidaan jatkaa sen jälkeenkin. Joskus oireet uusiutuvat, jolloin voidaan aloittaa toinen hoitojakso. Edellisen päättymisestä tulee tällöin olla kulunut vähintään 8 viikkoa.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit niellään runsaan nesteen kera aterioiden yhteydessä.

Vaikutustapa

Isotretinoiini on A-vitamiinin sukulaisaine. Sen vaikutus kohdistuu talirauhasiin, joiden ylituotantoa se hillitsee. Lisäksi se rauhoittaa ihon tulehdusta. Lääke saattaa auttaa hankaliinkin oireisiin. Haittavaikutusten vuoksi lääkettä käytetään kuitenkin vain huolella harkituissa tapauksissa, joissa sairaus on todella vaikea.

Haittavaikutukset

Haittavaikutuksista huulten kesiminen ja halkeilu, silmien kuivuminen, nenän karstaisuus ja nenäverenvuodot ovat melko tavallisia. Silmien kuivuminen haittaa piilolasien käyttöä, ja hämäränäkö voi heikentyä. Lihasten ja nivelten kipua voi esiintyä etenkin reippaan liikunnan yhteydessä. Myös päänsärkyä on joskus esiintynyt. Hoidon aikana seurataan maksan toimintaa ja usein myös veren rasva- ja sokeriarvoja, ja hedelmällisessä iässä olevilta naisilta otetaan ennen hoidon aloittamista sekä sen aikana muutaman viikon välein raskaustesti. A-vitamiinia sisältäviä valmisteita tulee välttää hoidon aikana. Auringonvalo tai solarium voivat polttaa ihon tavallista helpommin. Verenluovutus on kielletty hoidon aikana ja kuukauden ajan sen päättymisen jälkeen.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä lääkkeen käyttäjä saa tulla raskaaksi lääkityksen aikana eikä vähintään kuukauden jälkeen hoidon loppumisesta, koska lääke vaurioittaa sikiötä. Raskauden ehkäisy on aloitettava vähintään kuukausi ennen lääkityksen aloittamista. Hedelmällisessä iässä olevan naisen tulee lääkkeen käytön yhteydessä sitoutua noudattamaan raskauden ehkäisyä koskevaa tiukkaa ohjelmaa. Lääkityksen aikana ei saa imettää. Miespuolisten käyttäjien hedelmällisyyteen tai jälkeläisiin lääkityksellä ei ole vaikutusta. Lääkettä ei saa antaa kenellekään toiselle, etenkään ei naiselle.

Säilytys

Alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

10 mg: vaaleanvioletti, pitkänomainen, pehmeä liivatekapseli, sisältää keltaista/oranssia sameaa viskoosia nestettä.
20 mg: punaruskea, pitkänomainen, pehmeä liivatekapseli, sisältää keltaista/oranssia sameaa viskoosia nestettä.

Hinta ja pakkaustiedot