Markkinoija

VERTEX PHARMACEUTICALS

Vaikuttava aine

ivakaftori, tetsakaftori, eleksakaftori

Käyttötarkoitus

Kystisen fibroosin hoito yhdistelmähoitona ivakaftori-tablettien kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan kaksi tetsakaftorin, eleksakaftorin ja ivakaftorin yhdistelmää sisältävää tablettia aamulla ja yksi ivakaftori‑tabletti illalla (12 tunnin välein).

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina ja ne on otettava rasvapitoisen ruoan kanssa. Niitä ei saa pureskella, murskata tai murtaa. Greippiä sisältävää ruokaa ja juomaa on vältettävä hoidon aikana.

Vaikutustapa

Lääke sisältää kolmea vaikuttavaa ainetta, jotka vaikuttavat CFTR-proteiiniin, joka on vaurioitunut joillakin kystistä fibroosia sairastavilla henkilöillä CFTR-geenin mutaation vuoksi. Ivakaftori edistää CFTR-proteiinin toimintaa, ja tetsakaftori sekä eleksakaftori lisäävät CFTR-proteiinin määrää solujen pinnalla.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat nenänielun tulehdus, ylähengitystietulehdus, päänsärky, huimaus, nenän tukkoisuus, suunielun kipu, mahavaivat ja ihottuma. Joskus voi esiintyä myös influenssaa, nuhaa, korvaoireita, tasapainohäiriöitä, nenän sivuonteloiden tukkoisuutta, poikkeavaa hengitystä, nielun punoitusta, kutinaa, aknea tai rintakyhmyjä. Jos esiintyy huimausta, autolla ei saa ajaa ennen oireen lakkaamista.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Kaftrio 37,5 mg/25 mg/50 mg kalvopäällysteiset tabletit

Vaaleanoranssi, kapselin muotoinen tabletti, jonka toiselle puolelle on kaiverrettu ”T50” ja jonka toinen puoli on tyhjä (mitat 6,4 mm x 12,2 mm).

 

Kaftrio 75 mg/50 mg/100 mg kalvopäällysteiset tabletit

Oranssi, kapselin muotoinen tabletti, jonka toiselle puolelle on kaiverrettu ”T100” ja jonka toinen puoli on tyhjä (mitat 7,9 mm x 15,5 mm).

Hinta ja pakkaustiedot