Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

sarilumabi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään nivelreuman hoitoon joko yksinään tai yhdistettynä metotreksaattiin.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Ylläpitohoidossa yleensä kahden viikon välein. 

Lääkkeen ottaminen

Lääke annostellaan ruiskeena ihon alle. Terveydenhuollon ammattilainen opettaa oikean pistostekniikan, minkä jälkeen ruiskeen voi annostella myös itse. Pistetään vatsan, reiden tai käsivarren yläosan alueelle. Pistoskohtaa on vaihdettava joka kerralla. Ei saa pistää aristavaan tai vaurioituneeseen ihoon, tai ihoon jossa on mustelmia tai arpia. 

  • Esitäytetty kynä/ruisku on tarkastettava ennen käyttöä. Liuosta ei pidä käyttää, jos se on sameaa, värjäytynyttä, sisältää hiukkasia tai mikä tahansa laitteen osa näyttää vaurioituneelta.
  • Jääkaapista pois ottamisen jälkeen esitäytetyn kynän/ruiskun annetaan lämmetä huoneenlämpöiseksi (alle 25°C) ennen sarilumabin pistämistä.
  • Esitäytetyn kynän/ruiskun kattavat annosteluohjeet on esitetty pakkausselosteessa.
  • Esitäytetty kynä/ruisku laitetaan käytön jälkeen terävälle jätteelle tarkoitettuun astiaan ja se hävitetään paikallisten määräysten mukaisesti. Astiaa ei saa toimittaa kierrätykseen. Se on pidettävä poissa lasten ulottuvilta ja näkyviltä.

Vaikutustapa

Lääke on monoklonaalinen vasta-aine, joka estää interleukiinityyppisten tulehdusvälittäjäaineiden vaikutuksia elimistössä. Siten se lievittää reuman aiheuttaman niveltulehduksen oireita, parantaa nivelten toimintakykyä ja hidastaa nivelvaurioiden kehittymistä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on veren valkosolujen määrän vähentyminen. Joskus saattaa esiintyä myös hengitystieinfektioita, muutoksia veren rasva-arvoissa tai maksa-arvoissa, sekä pistoskohdan punoitusta tai kutinaa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Naisten on käytettävä tehokasta ehkäisyä hoidon aikana ja kolme kuukautta hoidon päätyttyä. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 ºC–8 ºC). Ei saa jäätyä.

Säilytä esitäytetty ruisku tai esitäytetty kynä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Kun lääke on otettu jääkaapista, se on käytettävä 14 vrk:n kuluessa ja säilytettävä alle 25 °C:n lämpötilassa.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön tai vaalean keltainen steriili liuos, jonka pH-arvo on noin 6,0.

Hinta ja pakkaustiedot