Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

ribosiklibi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään tiettyjen rintasyöpätyyppien hoitoon, kun syöpä on paikallisesti levinnyt tai etäpesäkkeinen, yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkettä otetaan yleensä 21 päivän ajan, minkä jälkeen pidetään 7 päivän tauko. 

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan ruokailusta riippumatta, suunnilleen samaan aikaan päivittäin, mieluiten aamuisin. Se niellään kokonaisina, ei saa pureskella, murskata eikä pilkkoa. Tablettia ei saa niellä, jos se on rikkoutunut, halkeillut tai muutoin rikki. Jos potilas oksentaa annoksen ottamisen jälkeen, tai annos jää ottamatta, samana päivänä ei oteta uutta annosta.

Vaikutustapa

Lääke on proteiinikinaasin estäjä, joka estää syöpäsolujen kasvua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat infektiot, muutokset verisoluarvoissa, ruokahalun heikkeneminen, päänsärky, huimaus, hengenahdistus, yskä, mahaoireet, hiustenlähtö, ihottuma, kutina, selkäkipu, uupumus, turvotukset, voimattomuus, kuume ja maksan toimintakokeiden muutokset. Joskus saattaa esiintyä myös muutoksia veren elektrolyyteissä, lisääntynyttä kyynelvuotoa, kuivasilmäisyyttä, pyörtymistä, keuhkosairauksia tai -tulehduksia, punoitusta, ihon kuivuutta, valkopälveä, suun kuivuutta ja suunielun kipua.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Hoidon aikana ja 21 päivää sen päätyttyä on käytettävä tehokasta raskauden ehkäisyä (esim. kahta eri ehkäisymenetelmää). Ei pidä käyttää imetyksen aikana; imetyksen voi aloittaa 21 päivää hoidon päätyttyä.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Vaalean harmahtavan violetti, jakouurteeton, pyöreä, pyöristetty, viistoreunainen (läpimitta noin 11,1 mm), toisella puolella kaiverrus ”RIC” ja toisella puolella kaiverrus ”NVR”.

Hinta ja pakkaustiedot