Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

laktuloosi

Käyttötarkoitus

Valmistetta käytetään eri syistä johtuvan ummetuksen tilapäiseen hoitoon. Se soveltuu myös maksan toimintaa uhkaavan laman sekä suurten ruoansulatuskanavan vuotojen jälkitilojen hoitoon lääkärin ohjeen mukaan.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus vaihtelee yksilöllisesti ummetuksen vaikeusasteesta riippuen. Tavallisesti aloitusannos ummetuksen hoidossa on 15-45 ml päivässä muutaman päivän ajan. Ylläpitoannostus on 15-30 ml päivässä. Pakkauksessa on yksityiskohtainen annostusohje myös lapsille.

Lääkkeen ottaminen

Otalääkeannos aina samaan aikaan päivästä. Nielaise lääke nopeasti, älä pidä sitä suussasi. Lääkeannos otetaan yleensä kerta-annoksena aamuisin. Lääkkeen voi sekoittaa 1-2 desilitraan esimerkiksi vettä, kahvia, teetä, mehua tai maitoa. Juoma juodaan mieluiten tyhjään mahaan.

Vaikutustapa

Laktuloosi vaikuttaa paksusuolessa siten, että suolen sisältö muuttuu happamammaksi ja suoleen kerääntyy nestettä, jolloin suolen tyhjentyminen kiihtyy. Vaikutus tulee tavallisesti parin tunnin kuluttua lääkkeen ottamisesta, mutta aikaa voi kulua enemmänkin.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on ripuli ja hoidon alussa esiintyvät ilmavaivat. Joskus voi esiintyä myös pahoinvointia, oksentelua ja vatsakipua. 

Raskaus ja imetys

Lääkettä voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 25 °C.

Ulkonäkö

Väritön tai vaaleanruskea-kellertävä, kirkas, viskoosi neste.

Hinta ja pakkaustiedot