Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

lamotrigiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään epilepsian hoitoon erityisesti tilanteissa, joissa aikaisempi lääke ei ole pitänyt kohtauksia poissa tai sen käyttö on jouduttu lopettamaan. Lamotrigiinia voidaan antaa myös lapsipotilaille. Sitä käytetään myös kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyvän masennuksen hoitoon.

Annostus

Lääkäri määrää annostuksen.

Lääkkeen ottaminen

Liukenevat tabletit voi niellä sellaisenaan nesteen kera. Ne voi myös pureskella tai liuottaa pieneen nestemäärään. Osittaista tablettia ei pidä yrittää annostella. Hoitoa ei pidä keskeyttää äkillisesti, vaan annosta vähitellen pienentämällä.

Vaikutustapa

Lamotrigiinin vaikutus perustuu sen kykyyn estää kouristuksia ja muita aivosähkötoiminnan häiriöitä, sillä se vähentää hermosolujen aktiivisuutta.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa joskus vaikeaakin ihottumaa, jolloin sen käyttö yleensä lopetetaan. Ihottuma ilmaantuu tavallisesti kahdeksan viikon kuluessa hoidon aloittamisesta, ja se on lapsilla yleisempi kuin aikuisilla. Muita yleisimpiä haittavaikutuksia ovat mm. päänsärky, huimaus, kahtena näkeminen ja näön epätarkkuus. Joskus ilmenee ärtyneisyyttä, uneliaisuutta, unettomuutta, vapinaa ja erilaisia vatsavaivoja sekä kipuja nivelissä tai selässä.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttö raskauden aikana arvioidaan tapauskohtaisesti. Epilepsiakohtaukset voivat olla sikiölle haitallisempia kuin niitä estävä lääkehoito. Lääkettä erittyy äidinmaitoon, joten imetystä ei yleensä suositella lääkehoidon aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

2 mg purutabletti / dispergoituva tabletti: valkoinen tai melkein valkoinen pyöreä tabletti (4,8 mm), joka tuoksuu mustaherukalta. Sen toinen puoli on viistottu ja siinä on merkintä ”LTG” numeron 2 yläpuolella. Toisella puolella on kaksi suorakulmaisesti päällekkäistä ellipsiä. Tabletit voivat olla hieman kirjavia

5 mg purutabletti / dispergoituva tabletti: valkoinen tai melkein valkoinen pitkänomainen, kaksoiskupera tabletti (8,0 mm x 4,0 mm), joka tuoksuu mustaherukalta. Sen toisella puolella on merkintä ”GSCL2” ja toisella ”5”. Tabletit voivat olla hieman kirjavia.

25 mg purutabletti / dispergoituva tabletti: valkoinen tai melkein valkoinen, monisärmäinen pyöristetyn neliön muotoinen tabletti (5,2 mm), joka tuoksuu mustaherukalta. Sen toisella puolella on painatus ”GSCL5” ja toisella ”25”. Tabletit voivat olla hieman kirjavia.

50 mg purutabletti / dispergoituva tabletti: valkoinen tai melkein valkoinen, monisärmäinen, pyöristetyn neliön muotoinen tabletti (6,6 mm), joka tuoksuu mustaherukalta. Siinä on painatus ”GSCX7” toisella puolella ja ”50” toisella. Tabletit voivat olla hieman kirjavia.

100 mg purutabletti / dispergoituva tabletti: valkoinen tai melkein valkoinen, monisärmäinen, pyöristetyn neliön muotoinen tabletti (8,3 mm), joka tuoksuu mustaherukalta. Siinä on painatus ”GSCL7" toisella puolella ja ”100” toisella. Tabletit voivat olla hieman kirjavia.

200 mg purutabletti / dispergoituva tabletti: valkoinen tai melkein valkoinen, monisärmäinen, pyöristetyn neliön muotoinen tabletti (10,4 mm), joka tuoksuu mustaherukalta. Siinä on painatus ”GSEC5” toisella puolella ja ”200” toisella. Tabletit voivat olla hieman kirjavia.

Hinta ja pakkaustiedot