Markkinoija

CHEPLAPHARM ARZNEIMITTEL

Vaikuttava aine

meflokiini

Käyttötarkoitus

Malarian ehkäisy ja hoito. Sitä suositellaan estölääkkeeksi erityisesti matkustettaessa alueille, joilla esiintyy muille malarialääkkeille vastustuskykyistä eli resistenttiä malarian aiheuttajaa (Plasmoidium falciparum).

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Malarian estolääkkeeksi aikuisilla annos yleensä yksi tabletti kerran viikossa aina samana viikonpäivänä. Lääkityksen siedettävyyden varmistamiseksi estolääkitys suositellaan aloittamaan 10 päivää ennen matkan alkamista eli ensimmäinen annos 10 päivää ennen matkan alkua ja toinen annos 3 päivää ennen matkan alkua. Lääkeannos otetaan kerran viikossa alueella oleskelun ajan ja neljä viikkoa alueelta poistumisen jälkeen. On tärkeää ottaa lääkekuuri loppuun myös malaria-alueelta poistumisen jälkeen, jotta välttyy mahdolliselta malariatartunnalta. Malarian hoidossa käytetään estolääkitystä suurempia annoksia lääkärin määräyksen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääke maistuu karvaalta ja hieman polttavalta. Tabletit suositellaan otettaviksi aterian jälkeen vähintään vesilasillisen kera. Tabletit voi myös murskata ja liettää pieneen määrään vettä, maitoa tai muuta juomaa. Jos oksentaa 30 minuutin sisällä lääkkeen ottamisesta, on otettava uusi samansuuruinen annos. Niille, jotka oksentavat 30-60 minuutin sisällä, riittää puolikas uusinta-annos.

Estolääkityksen lisäksi on tärkeä suojautua hyttysiä vastaan, etenkin öisin. Malariahyttyset liikkuvat yleensä auringonlaskun ja -nousun välisenä aikana. Suojaukseen käytetään peittäviä vaatteita, hyttysverkkoja ja -karkotteita.

Vaikutustapa

Malaria-alueilla useat hyttyset kantavat malariaa aiheuttavia alkueläimiä eli loisia. Hyttysen pureman kautta malarialoiset voivat levitä ihmisen elimistöön. Meflokiini tappaa elimistöön päässeet loiset ennen kuin ne aiheuttavat ihmiselle malarian.

Haittavaikutukset

Yleisimmät haittavaikutukset ovat epänormaalit unet ja unettomuus. Joskus voi myös esiintyä mm. ahdistuneisuutta, masentuneisuutta, huimausta, päänsärkyä, näkökyvyn heikkenimistä, kiertohuimausta, vatsaoireita tai kutinaa.

Jos estolääkityksen aikana ilmenee äkillistä tuskaisuutta, masennusta tai sekavuutta, lääkitys pitää lopettaa ja ottaa yhteys lääkäriin estolääkkeen vaihtamiseksi.

Jos esiintyy neuropaattisia oireita, kuten kipua, kuumotusta, pistelyä, tunnottomuutta ja/tai heikkoutta, on lääkkeen käyttö on lopetettava ja otettava yhteyttä lääkäriin.

Malariatartunnan voi saada estolääkityksestä huolimatta. Lääkäriin on syytä ottaa yhteyttä, jos malaria-alueelta paluun jälkeen ilmaantuu tautiin viittaavia oireita, kuten vilunvärein alkavia muutaman tunnin kestäviä kuumekohtauksia.

Jos lääke aiheuttaa huimausta, väsymystä, vapinaa tai sekavuutta, autolla ajoa pitää välttää.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana. Käyttö imetyksen aikana lääkärin harkinnan mukaan.

Hedelmällisessä iässä olevien naisten on huolehdittava raskauden ehkäisystä Lariam-estolääkityksen aikana ja kolme kuukauden ajan hoidon jälkeen.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa, valmiste on herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Valkoinen, jakouurteinen (ristiuurre) tabletti, jonka halkaisija on n. 12,1 mm.

Hinta ja pakkaustiedot