Markkinoija

STADA NORDIC

Vaikuttava aine

leflunomidi

Käyttötarkoitus

Lääke on tarkoitettu nivelreuman hoitoon vaikuttamaan sairauden kulkuun pitkällä aikavälillä. Sitä käytetään myös psoriaasiin liittyvän niveltulehduksen hoitoon. 

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Aivan hoidon alussa otetaan suurehkoja vuorokausiannoksia, mutta jatkossa tullaan tavallisesti toimeen pienemmällä annostuksella.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena vesilasillisen kera ruokailusta riippumatta. Alkoholin käyttöä on vältettävä hoidon aikana.

Vaikutustapa

Leflunomidi vaikuttaa nivelreuman ja nivelpsoriaasin oireisiin ja taudin kulkuun immuunijärjestelmän välityksellä. Sillä on myös tulehdusta ehkäiseviä ja solujen jakautumiseen vaikuttavia ominaisuuksia. Lääkkeen teho alkaa ilmetä yleensä 4-6 viikossa ja lisäparanemista voi tapahtua vielä 4-6 kuukauden hoidon jälkeenkin. Muiden reumalääkkeiden käytöstä leflunomidilääkityksen aikana on aina sovittava lääkärin kanssa. Tulehduskipulääkkeitä ja pieniannoksista kortisonilääkitystä voi yleensä käyttää samanaikaisesti.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä lieviä allergisia reaktioita, tuntohäiriöitä, päänsärkyä, huimausta, lievää verenpaineen nousua, mahavaivoja, suun limakalvon häiriöitä, lisääntynyttä hiustenlähtöä, ihottumaa, ihon kuivumista, kutinaa, jännetupentulehduksia, ruokahaluttomuutta tai voimattomuutta.

Mahdolliset haittavaikutukset, kuten huimaus, voivat heikentää ajokykyä. Tällöin autolla ei saisi ajaa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä. Hoidon aikana on käytettävä tehokasta ehkäisyä. Perheenlisäystä suunnittelevan miehen tulee ensin lopettaa lääkitys ns. tyhjennyshoidolla lääkärin ohjeiden mukaan. Naisten on neuvoteltava lääkärin kanssa sekä hoidon aikana että kahden vuoden sisällä sen lopettamisesta, jos he suunnittelevat raskautta.

Säilytys

Alkuperäispakkauksessa, valolta ja kosteudelta suojassa. 

Ulkonäkö

Keltainen, pyöreä, kaksoiskupera tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot