Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

levonorgestreeli

Käyttötarkoitus

Raskauden jälkiehkäisy 72 tunnin kuluessa yhdynnästä, jossa ei ole käytetty ehkäisyä tai jos ehkäisy on pettänyt. Tällaisia tilanteita liittyy mm. kondomin rikkoutumiseen, kierukan irtoamiseen, pessaarin siirtymiseen paikaltaan tai kun yhdynnän keskeytys epäonnistuu.

Tabletin käyttö on poikkeuksellinen menetelmä, eikä se missään tapauksessa korvaa säännöllistä raskauden ehkäisymenetelmää.

Annostus

Yleensä otetaan yksi tabletti mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen, mieluimmin 12 tunnin ja viimeistään 72 tunnin eli kolmen vuorokauden kuluttua yhdynnästä. Hoito tehoaa sitä paremmin, mitä nopeammin se yhdynnän jälkeen otetaan. 

Jotkut lääkkeet saattavat heikentää jälkiehkäisyn tehoa, minkä vuoksi on tärkeää keskustella kaikista muista käytössä olevista tai edeltävien neljän viikon aikana käytetyistä lääkityksistä tai luontaistuotteista lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Näissä tapauksissa terveydenhuollon ammattilainen voi neuvoa käyttämään kaksinkertaista annosta, jolloin otetaan 2 tablettia yhtä aikaa. 

Lääkkeen ottaminen

Tabletti otetaan kokonaisena veden kera, eikä sitä saa pureskella. Valmiste on tarkoitettu poikkeustilanteisiin, ei varsinaiseksi ehkäisykeinoksi. Jos valmistetta käytetään useammin kuin kerran saman kuukautiskierron aikana, sen teho heikkenee ja kuukautiskierron häiriintyminen on todennäköisempää.

 Jos oksentelua esiintyy kolmen tunnin kuluessa tabletin ottamisesta, tulee välittömästi ottaa toinen tabletti. Hakeuduttava lääkäriin, jos käytön jälkeen ei tule kuukautisvuotoa, tai jos vuoto poikkeaa normaalista.

Vaikutustapa

Levonorgestreeli on keltarauhashormoni, joka estää ja/tai viivästyttää munasolun irtoamista. Se ei keskeytä jo alkanutta raskautta eikä se estä sukupuolitaudin tarttumista.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi, vatsakipu, päänsärky, väsymys ja vuotohäiriöt. Joskus saattaa esiintyä huimausta, ripulia, oksentelua, rintojen arkuutta, epäsäännöllisiä kukautisia ja niiden viivästymisiä.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei ole tarkoitettu käytettäväksi raskauden aikana. Jos jälkiehkäisy tabletilla epäonnistuu ja raskaus alkaa, kerta-annoksen ei ole todettu aiheuttaneen epämuodostumia sikiölle. Jos valmistetta käyttää imetysaikana, tulee imettää ennen tabletin ottamista ja seuraavan kerran imettää aikaisintaan 8 tunnin kuluttua tabletin ottamisen jälkeen.

Säilytys

​​​​​​​Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä, tabletti, jonka läpimitta on noin 6 mm. Tabletin toisella puolella on merkintä ”C” ja toisella puolella merkintä ”1”

Hinta ja pakkaustiedot