Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

simvastatiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään alentamaan veren kohonnutta kolesterolipitoisuutta, kun pelkkä ruokavaliohoito ja liikunnan lisääminen eivät riitä. Kun veren kolesterolipitoisuus alenee, sepelvaltimotaudin ja äkillisen sydänperäisen kuoleman vaara vähenee. Simvastatiini myös parantaa sepelvaltimotautia sairastavan potilaan ennustetta ja hidastaa verisuonten kovettumista.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. 

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään vesilasillisen kanssa ruokailusta riippumatta. Tabletit voidaan puolittaa. Lääkeannos otetaan yleensä yhtenä annoksena illalla, koska kolesterolia syntyy eniten yöllä. 

Elämäntavoilla on ratkaiseva merkitys, kun kolesteroliarvoja halutaan parantaa. Hoito aloitetaan yleensä ruokavalio- ja liikuntatottumuksia muuttamalla. Näitä jatketaan edelleen, jos hoitoon lisätään simvastatiinilääke.

Lääkityksen aikana käytettävä alkoholia varoen. Greippimehun käyttöä tulee välttää, koska suuret määrät greippimehua voivat lisätä lääkkeen haittavaikutuksia. Lääkäri saattaa määrätä simvastatiinin kanssa sappihappoja sitovia aineita. Simvastatiini pitäisi ottaa joko kaksi tuntia ennen sappihappoja sitovia aineita tai neljä tuntia näiden jälkeen.

Vaikutustapa

Lääke vähentää kolesterolin muodostumista maksassa. Se alentaa sekä kokonaiskolesterolin että erityisesti ns. pahan eli LDL -kolesterolin pitoisuutta veressä.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat harvinaisia. Jos hoidon aikana ilmaantuu selittämätöntä lihaskipua, lihasten arkuutta tai lihasten heikkoutta, niistä pitää ilmoittaa heti lääkärille.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Hoidon aikana on huolehdittava raskauden ehkäisystä.

Säilytys

Alle 30 °C. Alkuperäispakkauksessa, herkkä valolle.

Ulkonäkö

10 mg tabl: Vaalea roosanvärinen, soikea, jakouurrettu, kupera tabletti, jossa toisella puolella koodi SIM 10.

20 mg tabl: Oranssi, soikea, kaksoiskupera tabletti, jossa on jakouurre molemmilla puolilla ja toisella puolella koodi 20.

30 mg tabl: Valkoinen, soikea, jakouurrettu, kupera tabletti, jossa toisella puolella koodi SIM 30.

40 mg tabl: Punaruskea, soikea, kaksoiskupera tabletti, jossa on jakouurre molemmilla puolilla ja toisella puolella koodi 40.

60 mg tabl: Vaaleansininen, soikea, jakouurrettu, kupera tabletti, jossa toisella puolella koodi SIM 60.

80 mg tabl: Vaaleanvihreä, soikea, jakouurrettu, kupera tabletti, jossa toisella puolella koodi SIM 80.

Tabletit voidaan jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot