Markkinoija

BAYER CONSUMER HEALTH

Vaikuttava aine

omepratsoli

Käyttötarkoitus

Mahalaukun happaman nesteen ruokatorveen nousemisesta johtuvien oireiden lieventäminen. Puhutaan refluksioireista, joista yleisin on närästys eli polttava tunne rintalastan takana.

Annostus

Yksi enterotabletti päivässä. Itsehoidossa lääkettä ei saa käyttää yli kahta viikkoa. Jos hoidettava vaiva ei tänä aikana ole hävinnyt, pitää ottaa yhteys lääkäriin oireiden taustalla olevan syyn selvittämiseksi. Lääkettä ei saa käyttää ilman lääkärin määräystä lapsilla.

Lääkkeen ottaminen

Suolistossa hajoava enterotabletti otetaan mieluimmin aamuisin ja se niellään kokonaisena vesilasillisen kera. Ruoan nauttiminen ei vaikuta lääkkeen tehoon. Tablettia ei saa pureskella eikä murskata. Tarvittaessa sen voi sekoittaa hiilihapottomaan veteen tai mehuun, mutta ei maitoon. Seos valmistetaan juuri ennen juomista.

Vaikutustapa

Omepratsoli on protonipumpunestäjä eli PPI-lääke, joka vaikuttaa niihin mahalaukun seinämän soluihin, jotka tuottavat mahahappoa. Se estää soluissa olevan ns. happo- tai protonipumpun toimintaa. Tällöin hapon eritys vähenee tai pysähtyy, mahalaukun sisällön happamuus vähenee ja refluksioireet lievittyvät. Lääkkeen täysi hoitovaikutus ilmenee 2-3 päivän hoidon jälkeen.

Haittavaikutukset

Omepratsoli voi aiheuttaa päänsärkyä tai vatsavaivoja, kuten ripulia, ummetusta, vatsakipua, pahoinvointia, oksentelua tai ilmavaivoja.

Raskaus ja imetys

Käytöstä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä pitää keskustella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C:ssa. Säilytä alkuperäisessä pakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Vaaleanpunainen, pitkulainen, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jossa kaiverrus toisella puolella ja merkintä 20 mg toisella puolella. Tabletti sisältää enteropäällysteisiä mikrorakeita.

Hinta ja pakkaustiedot