Markkinoija

ABBVIE

Vaikuttava aine

bimatoprosti

Käyttötarkoitus

Glaukooman hoito eli kohonneen silmänpaineen alentaminen. Lääke otetaan käyttöön yleensä kun muut glaukoomalääkkeet eivät ole tehonneet riittävästi tai jos ne eivät ole muutoin sopineet.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä yksi tippa sairaaseen silmään kerran päivässä, iltaisin. Tätä suuremmat annokset vähentävät lääkkeen tehoa.

Lääkkeen ottaminen

Yksi pakkaus kerta-annosvalmistetta riittää molempien silmien hoitoon. Käyttämätön kerta-annospakkauksen liuos on hävitettävä heti käytön jälkeen. Käytettäessä pulloa pullon kärki ei saa koskea mihinkään bakteerien siirtymisen estämiseksi.

Pää kallistetaan takakenoon ja silmätippa tiputetaan alaluomesta sormin muodostettuun taskuun. Silmä pidetään tipan annostelun jälkeen hetken suljettuna ja vältetään räpyttelyä, jolloin lääke pysyy silmässä. Paras hoitotulos saadaan ottamalla lääkettä joka ilta.

Jos lääkeannos unohtuu, otetaan annos seuraavana päivänä normaaliin aikaan. Muita silmätippoja käytettäessä pidetään niiden ja Lumiganin ottamisella vähintään 5 minuutin väli. Piilolasit pitää poistaa tippojen ottamisen ajaksi, ja ne voi laittaa takaisin aikaisintaan 15 minuutin kuluttua ottamisesta.

Vaikutustapa

Lääke lisää silmän sisällä kiertävän nesteen poistumista silmästä, jolloin silmänpaine alkaa laskea noin 4 tunnin kuluttua lääkkeen ottamisesta, ja maksimivaikutus saadaan 8-12 tunnin kuluttua siitä. Vaikutus kestää noin vuorokauden.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat sidekalvon verekkyys, silmän kutina ja silmäripsien kasvu. Joskus voi esiintyä myös muita silmän paikallisoireita tai päänsärkyä.

Silmäripset saattavat kasvaa hoidon vaikutuksesta. Silmäluomi voi tummua tai hoidetun silmän väri muuttua ruskeammaksi, etenkin jos silmissä on ennestään ruskea väri tai vivahde. Muutoksen voi havaita ehkä vasta kuukausia kestäneen hoidon jälkeen ja värjäytyminen on yhtä silmää hoidettaessa toispuoleista. Värin muutos on sinänsä vaaraton silmän terveyden kannalta, mutta värimuutos voi olla pysyvä.

Lääke ei sinänsä vaikuta ajokykyyn, mutta voi sumentaa näköä tilapäisesti annostelun jälkeen

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Imetystä lääkityksen aikana ei suositella.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot