Markkinoija

MERCK

Vaikuttava aine

lutropiini alfa

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään hedelmättömyyden hoitoon naisilla, joilla aivolisäkehormonien eli gonadotropiinien pitoisuudet ovat vähentyneet.

Annostus

Lääkäri määrää annostuksen yksilöllisesti. Lääke pistetään päivittäin joidenkin viikkojen ajan. Hoidon tehoa seurataan mittaamalla munarakkulan kokoa ultraäänitutkimuksella ja/tai verikokeilla.

Lääkkeen ottaminen

Lääke annetaan ihon alle ruiskeena. Pistoskohtaa vaihdetaan päivittäin, ja pistämään voi oppia itsekin.

Vaikutustapa

Lutropiini on hormoni, joka edistää munarakkulan kypsymistä munasarjassa. Se annetaan yhdessä toisen aivolisäkehormonin (follitropiini) kanssa. Hoidon loppuvaiheessa annetaan yleensä ns. irroituspiikki, joka sisältää kolmatta hormonia (istukkagonadotropiini). Tämä edistää munarakkulan puhkeamista ja munasolun irtoamista (ovulaatio) munasarjasta.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa kirvelyä, ihottumaa tai turvotusta pistoskohdassa. Lisäksi voi ilmetä päänsärkyä, uneliaisuutta, vatsakipuja tai nestettä sisältäviä rakkuloita munasarjoissa eli munasarjakystia.

Joskus munasarjat voivat ylireagoida hoitoon, jolloin lääkäri arvioi tilanteen uudelleen. Jos ilmenee seuraavia oireita, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin: vatsakivut, epämukava tunne vatsan alueella, vatsan pingotus, pahoinvointi, oksentelu, painonnousu, hengenahdistus, vähävirtsaisuus tai äkillinen hengitysvaikeus.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Kuiva-aineen ulkonäkö: valkoinen kylmäkuivattu pelletti. Liuottimen ulkonäkö: kirkas väritön liuos. Käyttövalmiiksi saatetun liuoksen pH on 7,5-8,5.

Hinta ja pakkaustiedot