Markkinoija

ROCHE

Vaikuttava aine

rituksimabi

Käyttötarkoitus

Vaikeiden imukudossyöpien hoito yhdessä solunsalpaajien kanssa. Myös nivelreuman ja tiettyjen veri- ja imusuonien tulehduksen hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Terveydenhuollon ammattilainen annostelee lääkkeen ruiskeena laskimoon tai ihon alle.

Vaikutustapa

Lääke tuhoaa imukudossyövälle tyypillisiä pahanlaatuisia soluja ja niiden esiasteita. Nivelreumassa ja suonitulehduksissa lääke tuhoaa elimistöä vastaan kääntyneitä valkosoluja.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat tulehdukset, pahoinvointi, kutina, ihottuma, vilunväristykset, kuume, päänsärky, väsymys ja pahoinvointi sekä annostelupaikan reaktiot. Joskus voi esiintyä myös painonlaskua, verensokerin kohoamista, unettomuutta, ahdistuneisuutta, kiihtymystä, sydänoireita, tinnitusta, korvakipua, kyynelnesteen erityshäiriöitä, silmätulehduksia, hengitystieoireita, vatsaoireita, hikoilua, iho-oireita, verenpaineen muutoksia, lihas- tai nivelkipuja tai vilustumisoireita.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Lääkityksen aikana ei saa imettää, eikä 12 kuukauteen hoidon päättymisen jälkeen.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C – 8 °C) ulkopakkauksessaan. Herkkä valolle.

Laimennetun infuusionesteen säilyvyys:

  • Natriumkloridiliuoksella tehdyn aseptisen laimentamisen jälkeen 
    0,9-prosenttisella natriumkloridiliuoksella laimennettu infuusioneste on fysikaalisesti ja kemiallisesti stabiili 30 vuorokautta +2 °C−+8 °C:ssa ja sen jälkeen vielä 24 tuntia ≤ 30 °C:ssa.
  • D-glukoosiliuoksella tehdyn aseptisen laimentamisen jälkeen 
    5-prosenttisella D-glukoosiliuoksella laimennettu infuuusioneste on fysikaalisesti ja kemiallisesti stabiili 24 tuntia +2 °C−+8 °C:ssa ja sen jälkeen vielä 12 tuntia huoneenlämmössä.
  • Mikrobiologiselta kannalta katsottuna laimennettu infuusioneste tulisi käyttää heti. Mikäli infuusionestettä ei käytetä heti, säilytysajat ja -olosuhteet ennen käyttöä ovat käyttäjän vastuulla eikä niiden normaalisti tulisi ylittää 24 tuntia +2 °C – +8 °C:ssa, ellei laimentamista ole tehty kontrolloiduissa ja validoiduissa, aseptisissa olosuhteissa.

Avatun injektionesteen säilyvyys: Injektiopullosta ruiskuun siirretty liuos ihon alle annettava MabThera-valmiste säilyy fysikaalisesti ja kemiallisesti 48 tuntia 2 °C - 8 °C:ssa ja sen jälkeen 8 tuntia 30 °C:ssa hajapäivänvalossa. Mikrobiologiselta kannalta katsottuna valmiste tulisi käyttää heti.

Ulkonäkö

Injektioneste: Kirkas tai opaalinhohtoinen, väritön tai kellertävä neste.
Infuusioneste: Kirkas, väritön neste.

Hinta ja pakkaustiedot