Markkinoija

ROCHE

Vaikuttava aine

levodopa, benseratsidi

Käyttötarkoitus

Parkinsonin taudin hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan useimmiten pienellä annoksella, jota vähitellen kasvatetaan tehoa ja haittavaikutuksia seuraten.

Lääkkeen ottaminen

Lääke suositellaan otettavaksi puoli tuntia ennen ruokailua tai tunti sen jälkeen. Jos lääke aiheuttaa vatsavaivoja, sen voi ottaa pienen välipalan kanssa. Tabletti liuotetaan puoleen lasilliseen vettä ennen ottamista. Jos tätä maitomaista liuosta ei ota heti, liuosta pitää sekoittaa ennen nauttimista. Liuos pitää ottaa puolen tunnin sisällä liuottamisesta. Lääkitystä ei saa keskeyttää äkillisesti eikä omin päin.

Vaikutustapa

Parkinsonin taudissa aivoista häviää soluja, jotka tuottavat dopamiinia. Dopamiini on aivoissa oleva välittäjäaine, joka vaikuttaa liikkeiden hallintaan. Levodopa on dopamiinin esiaste, joka muuttuu elimistössä dopamiiniksi ja lievittää näin Parkinsonin taudin oireita. Benseratsidi estää levodopan muuttumista dopamiiniksi aivojen ulkopuolella. Näin se lisää levodopan määrää aivoissa ja tehostaa levodopan vaikutuksia.

Haittavaikutukset

Hoidon alkuvaiheessa voi joskus esiintyä mahavaivoja, joita voidaan vähentää ottamalla lääkkeen kanssa pieni välipala. Mahdolliset uneliaisuus tai äkillinen nukahtaminen heikentävät ajokykyä, ja tällöin on vältettävä autolla ajamista.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Hedelmällisessä iässä olevien naisten on käytettävä luotettavaa ehkäisyä.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C. Herkkä kosteudelle. Pidä lasipullo tiiviisti suljettuna.

Ulkonäkö

Pyöreä, valkoinen tabletti (halkaisija n. 11 mm, paksuus 4,2 mm), jossa jakouurre ja merkintä ROCHE 125.

Hinta ja pakkaustiedot