Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

varfariini

Käyttötarkoitus

Veritulppien hoito sekä erityisesti niiden ehkäisy, jos niiden vaara on tavallista suurempi.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostelu on tarkkaa, koska hyytyminen on saatava tasolle, jolla tulppien vaara todella vähenee, mutta verenvuotojen vaara ei vielä kasva. Lääkärin antamaa annostusohjetta on tämän vuoksi noudatettava tarkasti. Lääkkeen vaikutusta seurataan verikokeilla, joita otetaan aluksi hyvinkin tiheästi.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään vesilasillisen kera. Äkillisiä ruokavalion muutoksia on vältettävä hoidon aikana ja niistä on keskusteltava lääkärin kanssa. K-vitamiinin saannin tulisi olla mahdollisimman tasaista, koska K-vitamiini vaikuttaa hoitotasapainoon. K-vitamiinia sisältävät runsaimmin vihreät kasvikset, lehdet ja yrtit. Karpalomehua ja muita karpaloa sisältäviä valmisteita on vältettävä, koska ne voivat voimistaa varfariinin vaikutusta. Myös tupakointi voi vaikuttaa varfariinin tehoon. Pitkäaikaisen tupakoinnin lopettamisen jälkeen saatetaan tarvita tiheämpää verikokeiden ottamista.

Vaikutustapa

Varfariini hidastaa veren hyytymistä, jolloin veritulppien vaara vähenee. Täysi vaikutus saadaan viikon kuluessa lääkityksen aloittamisesta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä verenvuotoja tai mahavaivoja. Jos hoidon aikana ilmaantuu lisääntynyttä mustelmataipumusta tai mustelmaherkkyyttä, nenä- tai ienverenvuotoa, verivirtsaisuutta, mustia ulosteita, veriulosteita, verioksentelua, tavallista runsaampia tai pitkittyneempiä kuukautisvuotoja, on otettava yhteyttä lääkäriin, sillä nämä voivat olla merkkejä liiallisesta varfariinivaikutuksesta.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden 6-12 viikoilla eikä raskauden viimeisen kolmanneksen puolivälin jälkeen. Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden muissa vaiheissa. Voidaan käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C alkuperäispakkauksessa. Pidä tölkki tiiviisti suljettuna ja säilytä ulkopakkauksessa.

Herkkä valolle ja kosteudelle.

Ulkonäkö

3 mg tabletti: Vaaleansininen (voi olla pilkullinen), pyöreä, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen, tabletti, Ø 7 mm, koodi ORN 17.
5 mg tabletti: Vaaleanpunainen (voi olla pilkullinen), pyöreä, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen, tabletti, Ø 7 mm, koodi ORN 18.
Tabletit voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot