Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

metyyliprednisoloni

Käyttötarkoitus

Lääkkeellä voidaan hoitaa mm. reumasairauksien, ihosairauksien, silmäsairauksien, umpierityssairauksien, suolistosairauksien, hermoston sairauksien, syöpien, veritautien sekä allergian ja astman oireita. Sitä voidaan käyttää myös elinsiirtojen yhteydessä. Erityistilanteessa sitä käytetään alentamaan kohonnutta aivopainetta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annoksen suuruuteen ja lääkityksen kestoon vaikuttavat mm. sairauden laatu ja vaikeusaste, potilaan ikä sekä haittavaikutusten ilmaantuminen. Yleensä vältetään pitkään jatkuvaa yhtäjaksoista lääkitystä, ja jos sellaista tarvitaan, pyritään käyttämään pienintä tehokasta annosta. Pitkäaikaishoitoa ei pidä koskaan keskeyttää äkillisesti, vaan annosta pienennetään vähitellen, jotta elimistö ehtisi tottua.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera.

Vaikutustapa

Lääke lievittää elimistön liian voimakkaasta puolustusreaktiosta johtuvia oireita vähentämällä tulehdusvaikutusta monissa eri kudoksissa ja elimissä.

Haittavaikutukset

Koska lääke vaikuttaa laajasti elimistön toimintoihin, sillä voi olla monenlaisia haittavaikutuksia. Lyhytaikaisessa käytössä ja pienillä annoksilla haittavaikutukset ovat yleensä vähäisiä. Pitkäaikainen suurten annosten käyttö voi aiheuttaa haittavaikutuksia mm. immuunijärjestelmässä, umpierityksessä, aineenvaihdunnassa ja ravitsemuksessa, hermostossa, silmissä, sydämessä, verisuonistossa, hengityselimissä, ruoansulatuselimistössä, maksan ja sapen toiminnassa, ihossa, tukielimissä, munuaisissa ja sukupuolielimissä, muutoksia laboratoriotutkimuksissa ja lisäksi psyykkisiä häiriöitä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

4 mg ja 16 mg: Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

32 mg: Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

4 mg tabletti: Valkoinen, puolikupera, soikea tabletti, joka on toiselta puolelta ristiuurteinen ja jonka toisella puolella on merkintä ”MEDROL 4”. Koko 7,8 x 5,6 mm.

16 mg tabletti: Valkoinen, kupera, soikea tabletti, joka on toiselta puolelta ristiuurteinen ja jonka toisella puolella on merkintä ”MEDROL 16”. Koko 10,1 x 7,2 mm.

32 mg tabletti: Valkoinen, soikea, ristiuurteinen tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”Upjohn 176”. Koko 12,2 x 8,7 mm.

Hinta ja pakkaustiedot