Markkinoija

ORGANON FINLAND

Vaikuttava aine

desogestreeli, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Käyttö aloitetaan yleensä luonnollisten kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä, jolloin tablettien ehkäisyteho on voimassa heti. Jos tablettien aloitus tapahtuu 2.–5. vuotopäivänä, ensimmäisten 7 käyttöpäivän ajan on käytettävä lisäehkäisyä esim. kondomia. Tabletti otetaan päivittäin samoihin aikoihin kolmen viikon ajan eli pakkaus loppuun. Tämän jälkeen pidetään 7 päivän tauko, jonka aikana tulee vuoto. Tauon jälkeen aloitetaan uusi pakkaus. Vuoto voi jatkua joitakin päiviä uuden pakkauksen aloittamisen jälkeen. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje.

Lääkkeen ottaminen

Pakkauksessa on tarkka käyttöohje, johon tulee tutustua. Tabletteja tulee ottaa säännöllisesti, koska muutoin ehkäisyvarmuus heikkenee ja voi tulla välivuotoja. Ehkäisyteho heikkenee, jos tabletin ottaminen viivästyy yli 12 tuntia. Maksaläiskiin taipuvaisten tulisi välttää aurinkoa ja UV-säteilyä käytön aikana. Ehkäisypillerit eivät suojaa HIV-infektiolta (AIDS) eivätkä muilta sukupuolitaudeilta.

Vaikutustapa

Valmiste on ns. vakioannoksinen yhdistelmäehkäisytabletti, joista jokainen sisältää kahta hormonia: keltarauhashormonia ja naishormonia. Nämä aineet ehkäisevät munasolun hedelmöittymistä ja raskautta siten, että ne estävät munasolun irtoamisen munasarjasta eli ovulaation. Lisäksi aineet muuttavat kohdunkaulan limaa siten, että siittiöt pääsevät huonosti kulkemaan sen läpi.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi esiintyä rintojen arkuutta, päänsärkyä, pahoinvointia, vatsakipua, painon nousua ja mielialamuutoksia. Veritulpan riski on hieman lisääntynyt yhdistelmäehkäisytablettien käyttäjillä. Riski kasvaa käyttäjän iän myötä, ja tupakointi lisää verenkiertoon lliittyvien sairauksien riskiä. Lääkäri arvioi yksilöllisesti veritulppariskin mahdollisuutta.

Jos ilmenee mielialamuutoksia tai masentuneisuutta, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei saa käyttää raskauden aikana eikä käyttöä suositella imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.
Herkkä valolle.
Herkkä kosteudelle.
Säilytä alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Tabletit ovat pyöreitä, kaksoiskuperia tabletteja, joiden halkaisija on 6 mm. Toisella puolella merkintä TR ja sen alapuolella 4, toisella Organon *.

Hinta ja pakkaustiedot