Markkinoija

VITABALANS

Vaikuttava aine

metformiini

Käyttötarkoitus

Tyypin 2 diabeteksen hoito, kun pelkkä ruokavalio ja liikunta eivät riitä alentamaan kohonnutta verensokeria tarpeeksi.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus riippuu sairauden vaikeusasteesta, muusta mahdollisesta lääkityksestä sekä erityisesti siitä, miten tunnollisesti noudattaa hoitoon liittyvää ruokavaliota ja muita välttämättömiä ohjeita.

Lääkkeen ottaminen

Hoidon kulmakiviä ovat oikea ruokavalio ja riittävä liikunta sekä veren sokeripitoisuuden seuranta. Alkoholin käyttöä hoidon aikana ei suositella. Tabletit on hyvä ottaa aterian yhteydessä tai sen jälkeen.

Vaikutustapa

Lääke alentaa veren kohonnutta sokeripitoisuutta pääasiassa estämällä maksassa sokerin muodostumista muista ravintoaineista ja parantamalla kudosten sokerinkulutusta. Metformiinia voidaan käyttää ainoana diabeteslääkkeenä, mutta myös yhdessä insuliinin tai toisenlaisen, suun kautta otettavan lääkkeen kanssa. Ruokavaliota pitää noudattaa tiukasti vielä lääkityksen alettuakin.

Haittavaikutukset

Tavallisimpia ovat erilaiset vatsaoireet, kuten pahoinvointi, ilmavaivat, ripuli ja ruokahaluttomuus. Niitä esiintyy etenkin hoidon alkuvaiheessa, ja hoidon jatkuessa ne usein lievittyvät tai häviävät. Joskus ilmaantuu erilaisia makuhäiriöitä. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Jos ilmenee hengenahdistusta, vatsakipua, lihaskramppeja, voimattomuutta tai alilämpöisyyttä, on otettava heti yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

500 mg: valkoinen, kapselin muotoinen, kupera tabletti, jossa jakouurre, mitat 7,5x18 mm.
1000 mg: valkoinen, kapselin muotoinen, kupera tabletti jaossa jakouurre, mitat 10x21 mm.

Tabletin voi jakaa yhtä suuriksi annoksiksi.

Hinta ja pakkaustiedot