Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

metoklopramidi

Käyttötarkoitus

Pahoinvoinnin ja oksentelun hoito ja esto, mm. syövän solusalpaaja- tai sädehoitojen yhteydessä. Sitä voidaan käyttää myös migreenin aiheuttamaan pahoinvointiin ja oksenteluun.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääke ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön. Sitä ei saa käyttää yli kolmea kuukautta, koska haittavaikutukset lisääntyvät.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera. Jos vaivat ilmaantuvat tavallisesti välittömästi ruokailun jälkeen, tabletit otetaan suun kautta ennen ateriaa, muussa tapauksessa noin tunti ennen oletettua oireiden ilmaantumishetkeä.

Vaikutustapa

Metoklopramidi lievittää ja estää pahoinvointia keskushermostossa. Lisäksi se estää mahansisällön nousua takaisin ruokatorveen ja edistää ruoansulatuskanavan liikehdintää.

Haittavaikutukset

Yleisimpiä haittoja ovat heikotus, huimaus ja ripuli. Suurilla annoksilla kasvojen lihaskrampit ovat mahdollisia. Lapset ja nuoret ovat herkempiä näille ja muille hermostoperäisille haitoille.

Yhteiskäytöstä muiden lääkkeiden kanssa kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Metoklopramidia ei saa käyttää Parkinsonin taudin hoitoon käytetyn levodopan kanssa, koska silloin kummankin lääkkeen vaikutukset estyvät.

Alkoholin käyttöä ei suositella lääkehoidon aikana, koska se voi voimistaa lääkkeen haitallisia vaikutuksia. Metoklopramidi voi heikentää ajokykyä ja tarkkuutta vaativien tehtävien suorittamista.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Lääkityksen aikana ei pidä imettää.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Valkoinen tai melkein valkoinen, pyöreä, kupera kalvopäällysteinen tabletti, jossa on jakouurre molemmilla puolilla, halkaisija 7 mm.

Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot