Markkinoija

VIATRIS

Vaikuttava aine

metoprololi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään sydämen vajaatoiminnan ja rytmihäiriöiden sekä sepelvaltimotaudin hoidossa. Lisäksi sitä käytetään ehkäisemään migreenikohtauksia ja rauhoittamaan sydämentykytystä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Kun lääkehoito lopetaan, se toteutetaan yleensä asteittan parin viikon kuluessa. Lääkkeen äkillinen lopettaminen voi altistaa rytmihäiriöille ja aiheuttaa rintakipukohtauksen etenkin sepelvaltimotautia sairastavalle.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti otetaan kerran päivässä veden kanssa, mieluiten aamiaisen yhteydessä. Se niellään kokonaisina tai puolitettuina, mutta sitä ei saa pureskella eikä murskata.

Vaikutustapa

Metoprololi on beetasalpaaja, joka hillitsee autonomisen hermoston sympaattisen osan toimintaa elimistössä. Metoprololi on ns. sydänselektiivinen eli beeta-1-selektiivinen beetasalpaaja. Se vaikuttaa erityisesti sydämessä ja vähemmän keuhkoissa. Lääke hidastaa sydämen lyöntitiheyttä, vähentää sen työmäärä ja normalisoi sen epäsäännöllistä rytmiä.

Haittavaikutukset

Metoprololi on yleensä hyvin siedetty. Hoidon alussa lääke voi aiheuttaa väsymystä ja huimausta, joka johtuu verenpaineen laskusta. Käsien ja jalkojen paleleminen ovat melko tavallista. Vatsavaivat, sydämen harvalyöntisyys tai hengenahdistus rasituksessa ovat myös mahdollisia. Piilolinssien käyttäjien on syytä huomioida, että beetasalpaajat voivat joskus vähentää kyynelnesteen muodostumista ja kuivattaa silmiä.


Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytöstä raskauden ja imetyksen yhteydessä on syytä keskustella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Valkoinen, pitkänomainen, kaksoiskupera tabletti, jonka kummallakin puolella on jakouurre.

Tabletti voidaan puolittaa.

Hinta ja pakkaustiedot