Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

metoprololi

Käyttötarkoitus

Metoprolin on verenpainelääke, jota käytetään myös ehkäisemään sydänlihaksen niukasta hapensaannista johtuvaa puristavaa rintakipua eli angina pectorista. Lisäksi se tasoittaa sydämen epäsäännöllistä rytmiä ja voi auttaa joihinkin muihinkin sydänoireisiin, joiden taustalla ei välttämättä ole vakavaa sairautta. Lääke soveltuu myös sydäninfarktin jälkihoitoon vähentämään äkkikuoleman vaaraa, ja sitä käytetään ehkäisemään migreenin oireita sekä vähentämään kilpirauhasen liikatoimintaan liittyvää vapinaa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkitystä ei pitäisi lopettaa äkillisesti, koska tämä voi pahentaa sairauden oireita.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera, yleensä aamuisin, jos lääkettä käytetään alentamaan verenpainetta.

Vaikutustapa

Metoprololi on beetasalpaaja, joka hillitsee adrenaliinin ja sen sukulaisaineiden vaikutuksia erityisesti sydämeen. Lääkkeen vaikutuksesta sydämen lyöntitiheys hidastuu ja sen työmäärä samalla vähenee. Tällöin verenpaine alenee ja sydämen epäsäännöllinen rytmi voi palautua normaaliksi.

Haittavaikutukset

Lääke voi mm. heikentää fyysistä suorituskykyä sekä aiheuttaa huimausta, väsymystä, päänsärkyä, kylmäsormisuutta ja raajojen palelua. Harvemmin on esiintynyt erilaisia vatsaoireita, impotenssia tai unihäiriöitä.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttöä raskauden aikana vältetään. Tavanomaisia annoksia käytettäessä lasta voi imettää lääkityksen aikana, mutta tästäkin on varminta keskustella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa alle 25 °C.

Ulkonäkö

50 mg tabletti: Valkoinen, pyöreä, viistoreunainen, kaksoiskupera tabletti, jossa jakouurre toisella puolella ja merkintä M toisella. Halkaisija 8 mm.

100mg tabletti: Valkoinen, pyöreä, viistoreunainen, kaksoiskupera tabletti, jossa jakouurre toisella puolella ja merkintä M toisella. Halkaisija 10 mm.

Hinta ja pakkaustiedot