Markkinoija

KRKA

Vaikuttava aine

metoprololi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kohonneen verenpaineen eli hypertonian, sydämen vajaatoiminnan ja rytmihäiriöiden sekä sepelvaltimotaudin hoidossa. Lisäksi sitä käytetään ehkäisemään migreenikohtauksia.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä yksi annos kerran päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan mieluiten aamuisin. Tabletteja ei saa pureskella eikä murskata. Ne on otettava nesteen kera (vähintään puoli lasillista). Voidaan ottaa ruokailun yhteydessä tai tyhjään mahaan.

Vaikutustapa

Metoprololi on beetasalpaaja, joka hillitsee autonomisen hermoston sympaattisen osan toimintaa elimistössä. Lääke hidastaa sydämen lyöntitiheyttä, vähentää sen työmäärä, normalisoi sen epäsäännöllistä rytmiä ja laskee verenpainetta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on uupumus. Joskus saattaa esiintyä myös huimausta, päänsärkyä, sormien ja varpaiden kylmyyttä, sydämentykytystä, hengenahdistusta rasituksessa ja mahavaivoja.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 30°C.

Ulkonäkö

23,75 mg: Valkoinen tai melkein valkoinen, soikea, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre (mitat 8,5 mm x 4,5 mm). Jakouurteen toisella puolella on kaiverrus C ja toisella puolella kaiverrus 1. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

47,5 mg: Valkoinen tai melkein valkoinen, soikea, hieman kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre (mitat 10,5 mm x 5,5 mm). Jakouurteen toisella puolella on kaiverrus C ja toisella puolella kaiverrus 2. Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

95 mg: Valkoinen tai melkein valkoinen, soikea, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre (mitat 13 mm x 8 mm). Jakouurteen toisella puolella on kaiverrus C ja toisella puolella kaiverrus 3. Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

190 mg: Valkoinen tai melkein valkoinen, kaksoiskupera, kapselinmuotoinen kalvopäällysteinen tabletti, jonka kummallakin puolella on jakouurre (mitat 19 mm x 8 mm). Toisella puolella tablettia olevan jakouurteen toisella puolella on kaiverrus C ja toisella puolella kaiverrus 4. Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot