Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

noretisteroni

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Yksi tabletti päivässä. Lääkettä käytetään jatkuvasti, siis myös vuodon aikana, ja uusi pakkaus aloitetaan heti edellisen loputtua.

Lääkkeen ottaminen

Tabletin säännöllinen ottaminen joka päivä samaan kellonaikaan on tärkeää ehkäisytehon kannalta. Mini-Pill ei suojaa HIV-infektioilta eikä muilta sukupuolitaudeilta.

Vaikutustapa

Mini-Pill sisältää keltarauhashormonin eli progesteronin synteettistä johdosta ja kuuluu nimensä mukaisesti ns. minipillereiden ryhmään. Siinä on pelkästään yksi vaikuttava aine, noretisteroni, joka ehkäisee raskautta usealla eri tavalla. Pääasiallinen vaikutus kohdistuu kohdun suulla olevaan limaan, joka muuttuu siittiöitä läpäisemättömäksi. Samalla kohdun limakalvo muuttuu siten, ettei hedelmöitynyt munasolu kiinnity siihen. Lääkkeen teho voi heikentyä, jos tabletteja otetaan epäsäännöllisin väliajoin, ja myös ripulin yhteydessä sekä joidenkin lääkkeiden samanaikaisen käytön aikana. Lääkäri opastaa näissä asioissa tarkemmin.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat masennus, päänsärky, rintojen aristus ja vuotohäiriöt. Joskus voi esiintyä myös hermostuneisuutta, sukupuolivietin muutoksia, kutinaa, uupumusta tai turvotusta.

Jos ilmenee jalan kivuliasta turvotusta, äkillistä rintakipua tai hengenahdistusta, on otettava heti yhteyttä lääkäriin. Jos ilmenee mielialamuutoksia tai masentuneisuutta, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana. Lääkäri arvioi lääkkeen käytön imetyksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä, litteä, viistoreunainen tabletti, läpimitta 6 mm, toisella puolella merkintä "SEARLE", toisella puolella koodi "NY".

Hinta ja pakkaustiedot