Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

gestodeeni, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Käyttö aloitetaan yleensä kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä (eli ensimmäisenä vuotopäivänä), jolloin tablettien ehkäisysuoja alkaa heti ensimmäisenä käyttöpäivänä. Jos aloitus tapahtuu kuukautiskierron 2.–7. päivänä, ensimmäisen kierron ensimmäisten 7 tablettipäivän aikana pitää käyttää lisäehkäisyä, esimerkiksi kondomia.

Tabletti otetaan päivittäin samaan aikaan kolmen viikon ajan. Tämän jälkeen pidetään 7 päivän tauko, jonka aikana tulee vuoto. Vuoto voi jatkua joitakin päiviä seuraavan pakkauksen aloittamisen jälkeen. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje.

Kuukautisia voidaan siirtää myöhemmäksi aloittamalla uusi pakkaus heti edellisen loputtua ilman 7 päivän taukoa. Kuukautisia voidaan siirtää niin pitkälle kuin halutaan, kuitenkin enintään toisen pakkauksen loppumiseen saakka. Tänä aikana voi esiintyä läpäisyvuotoa tai tiputteluvuotoa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään pienen nestemäärän kera.

Tablettien ehkäisysuoja voi heikentyä, jos tabletin otto unohtuu.
Jos unohtamisesta on kulunut alle 12 tuntia ja unohtunut tabletti otetaan heti, ehkäisysuoja säilyy ja sen jälkeen seuraavat tabletit otetaan tavanomaiseen aikaan.
Jos unohtamisesta on kulunut yli 12 tuntia, otetaan viimeisin unohdettu tabletti heti (vaikka olisi otettava kaksi tablettia samana päivänä). Tätä seuraavat tabletit otetaan tavanomaiseen aikaan, mutta tämän lisäksi pitää käyttää lisäehkäisyä, kuten kondomia, seuraavien 7 päivän ajan.

Jos unohtamisesta johtuva lisäehkäisyä vaativa 7 päivän aika kestää kauemmin kuin käytössä oleva 21-tabletin pakkaus, uusi pakkaus aloitetan heti edellisen loputtua, eli pakkausten välissä ei pidetä normaalia tablettitaukoa. Vuoto tulee todennäköisesti vasta toisen pakkauksen loputtua, mutta tiputtelu- tai läpäisyvuotoa voi ilmetä tablettien käytön aikana. Jos vuotoa ei tule toisen pakkauksen loputtua, raskauden mahdollisuus on poissuljettava ennen uuden pakkauksen aloittamista.

Oksentelu ja ripuli voivat heikentää tablettien ehkäisysuojaa. Tästä on tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeessa.

Vaikutustapa

Valmiste on ns. vakioannoksinen yhdistelmäehkäisytabletti, joista jokainen sisältää saman verran kahta hormonia: keltarauhashormonia eli gestodeenia ja naishormonia eli etinyyliestradiolia. Nämä aineet ehkäisevät ovulaatiota eli munasolun irtoamista munasarjasta. Lisäksi kohdunkaulan lima muuttuu siten, että siittiöt pääsevät huonosti kulkemaan sen läpi sekä munasolun kiinnittyminen kohdun limakalvoon vaikeutuu.

Haittavaikutukset

Joskus voi esiintyä emätintulehduksia, päänsärkyä, hermostuneisuutta, huimausta, pahoinvointia, oksentelua, vatsakipua, aknea, mielialamuutoksia, kuukautiskierron häiriöitä, rintojen arkuutta tai kipua, seksihalujen muutoksia, turvotusta tai painon muutoksia.

Veritulpan riski on hieman lisääntynyt yhdistelmäehkäisytablettien käyttäjillä. Riski kasvaa käyttäjän iän myötä, ja runsas tupakointi lisää verenkiertoon liittyviä riskejä.

Jos tablettien käytön aikana migreeni pahenee tai ilmenee mielialamuutoksia, masentuneisuutta tai toistuvasti vaikeaa päänsärkyä, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden aikana. Yhdistelmäehkäisytabletteja ei suositella imetyksen ajalle.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Pidä läpipainopakkaus ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Valmisteen kuvaus: Valkoinen, kiiltävä sokeripäällysteinen tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot