Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

levonorgestreeli

Käyttötarkoitus

Valmistetta käytetään ehkäisemään raskautta, korjaamaan vuoto- ja kuukautishäiriöitä sekä tuomaan keltarauhashormonia limakalvolle estrogeenihoidon yhteydessä. Valmistetta käytetään pitkäaikaiseen raskauden ehkäisyyn. Sitä ei ole tarkoitettu ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi nuorille, synnyttämättömille naisille, eikä vaihdevuodet ohittaneille naisille, joiden kohtu on kooltaan huomattavasti pienentynyt.

Annostus

Valmistetta pidetään paikallaan korkeintaan kahdeksan vuotta raskauden ehkäisyssä ja viisi vuotta muissa käyttötarkoituksissa. Tämän jälkeen se voidaan vaihtaa uuteen. Lääkärissä on syytä käydä vähintään kerran vuodessa, heti asettamisen jälkeen tiheämminkin.

Lääkkeen ottaminen

Raskauden ehkäisyyn käytettäessä hormonikierukka asetetaan ensi kerran kohtuonteloon 7 päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta, jolloin ehkäisyteho alkaa heti ja lisäehkäisyä ei tarvita. Jos valmiste asetetaan muulloin, käytettävä estemenetelmään perustuvaa lisäehkäisyä tai pidättäydyttävä emätinyhdynnöistä seuraavien 7 päivän ajan. Synnytyksen jälkeen se voidaan asettaa aikaisintaan kuuden viikon kuluttua synnytyksestä. Vuoto- ja kuukautishäiriöiden hoidossa valmiste asetetaan kohtuonteloon kuukautisten aikana, viimeistään seitsemäntenä päivänä vuodon alkamisesta. Käytettäessä valmistetta kohdun limakalvon suojaamiseen estrogeenihoidon aikana se voidaan asettaa milloin tahansa, jos ei ole kuukautisvuotoja, tai kuukautisvuodon viimeisinä päivinä tai taukovuodon aikana. Vaihdettaessa valmiste uuteen ei kierron vaiheella ole merkitystä.

Vaikutustapa

Valmisteen sisältämä keltarauhashormoni ehkäisee raskautta usealla erilaisella, toisiaan täydentävällä tavalla. Sen vaikutuksesta kohdunsuun erittämä lima muuttuu paksummaksi, jolloin siittiöiden pääsy kohtuun vaikeutuu. Lääke estää kohdun limakalvon kasvua, eikä hedelmöitystä yleensä tapahdu korkeiden paikallisten hormonipitoisuuksien vuoksi. Ovulaatio eli munasolun irtoaminen saattaa lisäksi estyä. Tupakoinnin lopettaminen hoidon aikana on suositeltavaa.

Haittavaikutukset

Hoidon alkukuukausina esiintyy melko yleisesti kuukautisvuodon muutoksia, ja munasolu voi jäädä irtoamatta. Vuodon muutoksia voi olla monenlaisia. Vuoto voi pitkittyä, tihentyä, tulla runsaammaksi, harventua tai jäädä kokonaan pois. Myös mm. turvotusta, päänsärkyä, aknea eli finnejä, painon nousua, selkäsärkyä, alakuloisuutta, hermostuneisuutta, mielialavaihtelua ja pahoinvointia voi esiintyä. Rinnat voivat aristaa.

Jos hoidon aikana esiintyy mielialamuutoksia tai masennusoireita, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Valmiste on poistettava mahdollisimman pian, jos sen käytön aikana tulee raskaaksi. Valmiste ei sen poistamisen jälkeen vaikuta mitenkään myöhempään mahdollisuuteen tulla raskaaksi. Mirenaa ja sen kanssa samankaltaisesti vaikuttavia valmisteita ei pidetä ensisijaisena ehkäisymenetelmänä imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Hormonikierukka koostuu valkoisesta tai melkein valkoisesta läpinäkyvän kalvon peittämästä hormoni-elastomeeriytimestä, joka on kiinnitetty T-rungon pystysakaraan. Valkoisen T-rungon toisessa päässä on lenkki ja toisessa päässä kaksi vaakasakaraa. Lenkkiin on kiinnitetty kaksi ruskeaa poistolankaa. Mirena- valmisteen T-runko sisältää bariumsulfaattia, joten se näkyy röntgentutkimuksessa. Hormonikierukan pystysakara on asetusputken sisällä. Hormonikierukassa ei ole epäpuhtauksia.

Hinta ja pakkaustiedot